La Constanţa, tariful s-a dublat
“Startul s-a dat în Constanţa, unde gigacaloria s-a dublat. Ei au dat tonul măririlor. Oricum, e clar că în majoritatea oraşelor va creşte numărul datornicilor către furnizorii de căldură. În scurt timp, sistemul va intra în colaps”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România (FAPR), Radu Opaina (foto). Guvernul a decis în vară să elimine subvenţia de 45% la gigacalorie care se acorda tuturor românilor şi să o înlocuiască cu un ajutor social atribuit doar persoanelor cu venituri foarte mici. Cu ce tarif va ajunge gigacaloria la populaţie, deci preţul căldurii, se va stabili de către consiliul local al fiecărui oraş în parte.
Libertatea, cu ajutorul FAPR, a calculat cât vei plăti la întreţinere în perioada următoare.
Cererile pentru subvenţii se depun până la sfârşitul lunii
Persoanele care se încadrează la primirea ajutorului social trebuie să depună la sediile administraţiei locale actele pentru obţinerea banilor sau subvenţiilor necesare. Ajutoarele se acordă numai pe baza cererii şi a declaraţiei pe propria răspundere.
Asistenţii sociali vor face verificări la domiciliu, astfel că dacă datele trecute pe documente nu sunt conforme cu realitatea, se vor aplica amenzi şi vor fi sesizate organele de urmărire penală. Cererile pentru ajutoare de încălzire se depun până pe 15 octombrie, dar majoritatea direcţiilor de asistenţă socială le acceptă până la sfârşitul lunii.
Tarifele la apă caldă şi la căldură, mai mari cu 300%?
Costul gazelor de import, mai scumpe, va afecta în această iarnă tot ce e industrie, tot ce înseamnă agenţi economici.
“Toate produsele, de la lapte, pâine, până la apă caldă, căldură şi lumină din casele românilor, se vor scumpi”, a declarat Iancu. Procentele sunt de la 4%, la pâine, până la 300%, la apă caldă şi la căldură, crede deputatul.
Ajutor doar pentru săraci
Subvenţiile pentru căldură vor fi acordate doar celor care au un venit mediu lunar pe membru de familie de până la 786 de lei. Conform Ordonanţei de Guvern, compensările acordate de la buget merg de la 90%, în cazul veniturilor pe membru de familie de până la 155 de lei, şi până la 5%, dacă e cuprins între 615,1 şi 786 de lei.
*Se compensează, în funcţie de venit, de la 5% la 90% din factura de energie termică din luna respectivă
Potrivit premierului Emil Boc, odată cu aplicarea noii legi, persoanele cu venituri mari nu vor mai beneficia de ajutoare la încălzire. “Până acum, subvenţia era la combustibil (n.r.- se regăsea direct în preţul energiei termice) şi se aplica nediferenţiat şi la unul care avea o sută de milioane sau la cineva care avea pensia mică”, a declarat Boc.