Șapte dintre elevii Liceului Tehnologic Special “Beethoven” din Craiova s-au înscris la bacalaureat. Au trecut probele competențelor profesionale, însă nu s-au mai prezentat pentru a le susține pe cele scrise. Tinerii care învață aici au deficiențe de auz și de vorbire, iar materia le este predată în limbaj mimico-gestual.

S-au răzgândit. Nu s-a mai prezentat la proba scrisă niciunul din cei șapte elevi. Anul trecut, în pofida deficiențelor, patru dintre elevi au reușit să obțină notă de promovare la două probe, explică Maria Năstășel, directorul Liceului Tehnologic Special “Beethoven” din Craiova.

Cum materiile le sunt predate prin limbajul mimico-gestual (LMG), elevii ar dori să susțină examenul maturității cu ajutorul acestuia. Prin urmare, conducerea unității de învățământ a făcut demersuri către Inspectoratul Școlar Județean Dolj și către Ministerul Educației.

Am depus mai multe solicitări de-a lungul anului școlar, și fosta conducere a făcut la fel, dar demersurile noastre nu au avut ecou. S-a mai făcut o solicitare și în Buzău, din partea unei asociații al cărei președinte are copilul cu deficiențe. Poate anul viitor vor avea și elevii noștri posibilitatea să susțină examenul în funcție de programa specială după care studiază. Ei, de exemplu, la limba română – scris formează o frază din câteva cuvinte, care în limbajul semnelor are sens, însă profesorul corector nu știe că elevul care a scris este unul special, a mai precizat Maria Năstășel.

Plan de remediere a rezultatelor

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj vor întocmi, după publicarea notelor finale la Examenul Național de Bacalaureat, un raport cu privire la rezultatul nul obținut de elevii de la Liceul “Beethoven” în sesiunea din vară.

Va fi monitorizată, în perioada următoare activitatea de la această unitate, va fi întocmit un plan de remediere a situației, ne vom axa pe o pregătire mai intensă și se va întocmi un grafic de pregătire suplimentară”, a declarat Monica Lițoiu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Dolj.

Conducerea Liceului Tehnologic Special “Beethoven” a făcut însă deja un pas înaintea celor de la ISJ Dolj.

“Așteptăm finanțare de 100.000 euro de la Banca Mondială pe proiectul “Roz”. Vrem să îi ajutăm pe elevii noștri să promoveze bacalaureatul, să îi medităm, nu după metode tradiționale, ci să le captăm în altfel interesul. Să organizăm și o școală de vară pentru ei”, a mai preciza Năstășel.

Acceptată la studii în Scoția

În pofida deficiențelor de auz și vorbire, unii elevi ai Liceului Tehnologic Special din Bănie au ajuns să studieze peste hotare. De exemplu, unul dintre absolvenți a fost acceptat, în urmă cu câțiva ani, la Universitatea din Glasgow – Scoția.

Anul acesta, elevul nostru va deveni primul profesor îndrumător ce va folosi limbajul mimico-gestual în această universitate. Astăzi (n.r. – vineri), doctorul unității ne-a anunțat că o altă elevă de-a noastră a fost acceptată să studieze teatrul la aceeași universitate. Sunt acceptați elevii aici fără bacalaureat, doar pe baza competențelor, tânăra susținând un examen de pantomimă”, a mai precizat Maria Năstășel, directorul Liceului Tehnologic Special “Beethoven” Craiova.

La această unitate de învățământ studiază 186 de elevi, cu vârste cuprinse între 14 și 24 ani.


EXCLUSIV /”Prizonier” între scenă și scena crimei. Povestea lui Alexandru Ionașc, omul care noaptea e chitarist și ziua polițist!

Urmărește-ne pe Google News