Cele mai multe active le are Compania Intretinerea Arborilor si Spatiului Verde Bucuresti SA – 7,6 milioane euro, urmată de Compania Cimitire Bucuresti care deține bunuri în valoare de aproape 5,56 milioane euro.
„În conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990 privind societățile, dizolvarea unei societăți are ca efect deschiderea procedurilor de lichidare ce presupune vânzarea, prin licitație publică, a imobilelor și a oricărei averi mobiliare a societății, în vederea lichidării creanțelor, bunurilor rămase după lichidarea creanțelor revenind acționarilor.”, a transmis Primăria Capitalei, pentru TVR.
Bunurile dețiunte de cele 9 companii variază de la autospeciale de ridicat mașini mașini și tomografe pentru arbori, până la sedii, imobile și terenur. Multe dintre acestea sunt noi și foarte puțin folosite.
Fostul Primar al Capitalei Gabriela Firea spune că acestea și-au achiziționat pentru desfășurarea activității, aparatură și utilaje de ultimă generație, cum ar fi o parte dintre utilajele Companiei Consolidări, care datorită unicității lor, au fost solicitați de ISUBIF pentru intervenții în situații urgente.
„Situația este complexă și aceste bunuri nu pot fi vândute având în vedere că multe dintre companii au fost obligate să intre în procedură de insolvență. Există o listă a creditorilor și debitorilor, iar vânzarea bunurilor poate fi dispusă doar de instanță în urma unui raport al administratorului judiciar”, spune Gabriela Firea într-un răspuns pentru TVR.
De asemenea, mai spune fostul primar, „orice sumă obținută în cazul vânzărilor va ajunge pentru stingerea datoriilor acumulate de companii”.
Specialiștii în Administrație Publică consultați de G4Media spun că înființarea și desființarea acestor companii este în detrimentul bucureștenilor.
„Bunurile respective au fost cumpărate tot din banii bucureștenilor, din bani publici. Practic suntem în situația în care trebuie să minimizăm pierderile, varianta legală fiind aceea de a le valorifica. Însă prin valorificarea lor nu se vor recupera sumele cheltuite inițial”, a declarat Dragoș Dincă, prof. univ. Adminstrație Publică, SNSPA, pentru G4Media.
Mai avantajos, spune acesta, era că acele companii să funcționeze, iar „bunurile să producă plus valoare pentru București”.
Gabriela Firea, fostul primar al Capitalei, a înființat 22 de companii municipale, în anul 2017. Un an mai tarziu, în urma contestațiilor din Consiliul Municipal, potrivit cărora hotărârile de înființare au fost adoptate ilegal, Instanta a decis desființarea lor.
În 2018, companiile municipale aveau în jur de 8.000 de angajați și un buget de 1,2 miliarde de lei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro