Peste 2,2 milioane de lei, adică în jur de 450.000 de euro, era pregătit să plătească Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia pentru dotarea cu incubatoare a Secției de Neonatologie.

În octombrie, licitația a fost câștigată de firma Ducos Trading SRL, deținută de Ion Berciu și Jan Ionică, ultimul strâns legat de omul de afaceri Cristi Burci.

Doar în ultima jumătate de an, firma Ducos Trading SRL a ajuns în mijlocul a două investigații publicate de ziarul Libertatea.

  • Asta după ce firma a importat, la sfârșitul lunii aprilie, peste 1,2 milioane de măști FFP2, distribuite prin Unifarm către 113 spitale din România. Măștile, pentru care statul român a plătit în jur de 5 milioane de dolari, erau destinate inclusiv personalului medical care intra în contact direct cu bolnavii de COVID-19. Însă produsele aduse de la firma chinezească de pamperși Daddy Baby fuseseră declarate neconforme și periculoase de către UE.
  • Jurnaliștii RISE au dezvăluit, în urmă cu doi ani, că Ion Berciu este un fost partener într-un off-shore cipriot cu Adrian Streinu-Cercel, manager al Spitalului Matei Balș și actual candidat PSD la Camera Deputaților. De asemenea, pe cei doi îi leagă un contract de 9 ani, prin care Ducos Trading a aprovizionat cu reactivi laboratoarele de la “Matei Balș”.
  • În vreme ce celălalt acționar este Jan Ionică, un om de afaceri din Drobeta-Turnu Severin, partener de afaceri și vechi prieten al lui Cristian Burci.

Pe 19 octombrie, firma Hellimed SRL, una dintre cele trei participante la licitația pentru incubatoare, a depus contestație la CNSC.

Ce a susținut firma pierzătoare

În aceasta, Hellimed SRL menționează că a fost depunctată prin invocarea lipsei de experiență similară – în livrarea de echipamente de neonatologie. Una dintre cerințele licitației impuse era ca firma câștigătoare să aibă contracte cu o valoare cumulată de 2,2 milioane de lei pentru echipamente similare, iar Spitalul Filantropia a stabilit că această cerință nu este îndeplinită de Hellimed SRL.

Pentru a face asta, spitalul a ignorat unul dintre contractele depuse ca dovadă de firmă, ajungând la concluzia că ecografele neonatale nu ar reprezenta echipamente pentru neonatologie. Licitația nu se referea doar la achiziționarea de incubatoare, ci și de alte echipamente pentru dotarea Secției de Neonatologie, cum ar fi lămpi de fototerapie.

La două zile după depunerea contestației de către Hellimed SRL, o sesizare cu privire la ilegalitatea licitației a fost înaintată de Ana Ciceală către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorul 1.

Consiliera locală USR din cadrul CGMB, membră a comisiei de sănătate, menționează că a fost contactată de mai mulți medici ai Spitalului Filantropia, care se plâng de neregulile din licitația pentru incubatoare câștigată de Ducos Trading SRL. Printre problemele semnalate se numără:

  • “Schimbarea în mod nelegal a câștigătorului licitației. Raportul tehnic și raportul inițial aveau drept câștigător societatea Hellimed SRL, iar ulterior, raportul licitației a fost refăcut, indicându-se drept câștigătoare societatea Ducos Trading SRL”.
  • “Raportul de achiziție este semnat de două persoane, și nu de trei, câte fac parte în comisie. Și nu este semnat de niciun achizitor”.
  • “Managerul Dan Sîmpălean a solicitat desemnarea altui câștigător și a făcut presiuni asupra membrilor comisiei, a participat la ședințe de reanalizare a raportului, deși un achizitor nu are voie să participe la aceste ședințe”.
  • “Niciun șef de secție și nici directorul medical nu sunt semnatari de referate de necesitate, singurele semnatare fiind asistentele-șefe, cărora li se cere să întocmească referate de necesitate cu mențiunile dictate de managerul spitalului”.

Pe 13 noiembrie, prin Decizia 2100, CNSC a admis contestația înaintată de către Hellimed SRL și a decis anularea procedurii de atribuire organizată de către Spitalul Clinic Filantropia.

“Admite contestația formulată de SC HELLIMED SRL în contradictoriu cu SPITALUL CLINIC FILANTROPIA și, pe cale de consecință, respinge cererea de intervenție formulată de SC DUCOS TRADING SRL, anulează raportul procedurii de atribuire și actele subsecvente și obligă autoritatea contractantă la reevaluarea ofertelor cu respectarea prevederilor documentației de atribuire, a legislației incidente și a motivării aferente
prezentei în termen de 10 zile de la comunicare”.

Libertatea i-a trimis o serie de întrebări managerului Spitalului Filantropia, Dan Sîmpălean, încă de luni, însă, până la publicarea articolului, acesta nu a oferit niciun răspuns.

Urmărește-ne pe Google News