„O creştere de 8% a salariului minim, fără acea corelare făcută în Codul Fiscal (n.red. – creşterea deducerii personale a angajaţilor cu salariul minim), ar avea un impact absolut nesemnificativ, un gest simbolic, care nu va produce un impact semnificativ asupra venitului net al unui salariat”, a declarat Dumitru Costin.
Liderul BNS susține că varianta Guvernului Cîțu de creştere a salariului minim cu 8% nu reprezintă o abordare serioasă, deoarece nu are fundamentul unui mecanism de calcul.
„Pe ce stă această creştere de 8%? Constatăm din nou că e din burtă. Guvernul Orban a venit cu o formulă de calcul pe care a propus-o partenerilor sociali şi pe baza căreia s-a stabilit salariul minim pe economie pentru 2020. Guvernul Cîţu vine şi spune că formula lui Orban n-a fost bună şi vine cu altă formulă de calcul. Acum, acest 8% nu se înscrie nici măcar pe formula lor de calcul din decembrie anul trecut”, a mai declarat Costin.
Afirmațiile acestuia vin după ce șeful Executivului, Florin Cîțu, a spus că ia în considerare majorarea salariului minim brut cu 8%, iar creşterea ar putea intra în vigoare la 1 noiembrie sau la 1 decembrie 2021.
Salariul minim net actual, 1.386 lei
Pe 7 septembrie, sindicatele au cerut majorarea salariului minim cu 250 de lei brut, adică 143 de lei net, după cum a declarat preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel ALFA, Bogdan Hossu.
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, se teme însă că „creşterea substanţială a salariului minim conduce la pierderea locurilor de muncă şi la pierderea de întreprinderi”, a afirmat atunci Hossu.
Salariul minim pe economie a fost stabilit, în ianuarie, la 2.300 de lei brut, ceea ce înseamnă că un angajat primește lunar un salariu net de 1.386 lei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro