Greva generală din Educație intră marți, după minivacanța de 1 iunie – Rusalii, în a treia săptămână. Doar câteva zile ne mai despart de startul examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională, conform calendarului stabilit de Ministerul Educației, însă, așa cum anunța și ministrul Ligia Deca zilele trecute, e posibil ca acestea să fie amânate. Profesorii nu au luat în calcul până acum suspendarea acțiunii de protest.
„Colegii mei decid dacă se va suspenda greva pe durata examenelor. Nu se pune problema ca vreun lider de sindicat să ia vreo decizie în numele colegilor de cancelarie. La acest moment, decizia este că de marți, 6 iunie, greva continuă. Deocamdată, nu s-a luat în calcul suspendarea grevei profesorilor”, a spus Marius Nistor pentru Libertatea.
Guvernanții le ceruseră liderilor sindicali, pe 1 iunie, la ultimele negocieri de la Palatul Victoria, să anunțe pe 6 iunie dacă acceptă sau nu propunerea de suspendare a grevei pe durata examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională.
Întrebat dacă vreun reprezentant al Executivului a mai făcut vreun demers în acest weekend pentru noi discuții, care să aibă loc la începutul săptămânii viitoare, sindicalistul a negat: „Nu, nimeni nu ne-a căutat!”.
Precizările au venit în contextul în care Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au transmis că greva profesorilor continuă până când guvernanții vor introduce în textul de OUG faptul că salariul profesorului debutant va fi egal cu salariul mediu pe economie, adică 4.000 de lei net.
Primul examen național ar trebui să aibă loc pe 12 iunie
Conform calendarului inițial, examenul de Bacalaureat este programat să înceapă pe 12 iunie, iar înscrierile au fost deja amânate până pe 9 iunie. Evaluarea Națională este programată să înceapă pe 19 iunie, iar înscrierile ar trebui să înceapă marți, 6 iunie.
Ministrul educaţiei, Ligia Deca, nu a exclus însă varianta prelungirii perioadei de înscriere la Evaluarea Națională, așa cum s-a întâmplat cu Bacalaureatul. Ea a mai anunțat că, dacă greva din Educație continuă, este posibilă chiar prelungirea anului școlar.
Care sunt solicitările profesorilor
La negocierile purtate pe 25 mai cu reprezentanții Guvernului, sindicaliștii au cerut:
- majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice;
- emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, care este 6.789 de lei, adică 4.000 de lei net.
Pe 1 iunie, Guvernul condus de Nicolae Ciucă a dat o Ordonanță de Urgență prin care salariul personalului didactic va crește cu 1.000 de lei brut, lunar, iar al personalului nedidactic, cu 400 de lei brut, lunar.
Sindicaliștii au acuzat însă că în OUG adoptată nu apare principala lor revendicare, mai precis garantarea că în noua grilă de salarizare profesorul debutant va pleca de la salariul mediu brut pe economie.
Pe 2 iunie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a transmis într-un comunicat că această garantare s-a făcut în nota de fundamentare. Însă aceasta nu are putere de lege, au precizat sindicaliștii, care au anunțat că greva din Educație, începută pe 22 mai, continuă.