Partidul dorește reformarea blocului comunitar și să limiteze puterea Comisiei Europene, dar „dacă o astfel de reformă nu este posibilă, dacă nu putem restabili suveranitatea statelor membre ale UE, atunci cetățenii ar trebui să decidă, la fel ca în Marea Britanie”, a declarat Weidel, într-un interviu acordat publicației Financial Times și publicat luni, 22 ianuarie.
Lăudând Marea Britanie pentru ieșirea din UE după votul popular din 2016, Weidel a spus că ea crede că Germania „ar putea avea un referendum privind «Dexit» – o ieșire a Germaniei din UE” (în limba germană, numele țării este Deutschland, n.r.)
AfD este de multă vreme un partid deschis antieuropean, în programul formațiunii menționându-se că „noi credem că UE nu poate fi reformată și o vedem ca pe un proiect eșuat”.
În ciuda nivelului scăzut de simpatie față de UE în rândul susținătorilor partidului, sondajele efectuate în septembrie 2023 sugerează că este puțin probabil ca majoritatea propriilor alegători ai AfD să voteze pentru un „Dexit”, 52% dintre aceștia susținând rămânerea în blocul comunitar.
AfD se află în prezent pe locul al doilea la nivel național, cu 23%, potrivit unui sondaj de opinie al Politico, și se află în plină ascensiune, în ciuda unui scandal recent care a provocat cele mai mari proteste anti extrema-dreaptă pe care le-a văzut țara în ultimele decenii. Sute de mii de persoane au ieșit duminică pe străzile din Germania, iar unii au cerut interzicerea completă a partidului.
Săptămâna trecută, un articol publicat de site-ul german de investigaţii Correctiv a dezvăluit că unii membri AfD s-au alăturat unei reuniuni secrete cu neonaziști și alți extremiști pentru a discuta despre „remigrație”, adică deportarea solicitanților de azil, a migranților și chiar a cetățenilor germani cu trecut de migranți care nu au reușit să se integreze. Weidel a concediat un membru al personalului care a participat la reuniune.
Foto: Profimedia Images