Într-un interviu acordat pentru Veridica, opozanta belarusă, forțată la exil de patru ani încoace, pledează pentru slăbirea „cât mai mult posibil” a „regimului actual” de la Minsk, „atât economic, cât și politic”, și pentru consolidarea legitimității „forțelor democratice și a societății” belaruse „ca întreg”.
„Atunci când tehnocrații și miniștrii vor realiza că Lukașenko și administrația sa sunt slăbiți din punct de vedere politic, ei vor avea de ales: să se alăture forțelor democratice sau să caute ajutor de la o Rusie slăbită. Sunt sigură că mulți oameni, inclusiv tehnocrații și cei apropiați de putere, înțeleg valoarea suveranității și independenței Belarusului”, a declarat Tihanovskaia.
În opinia ei, opoziția belarusă nu este în impas după campania de reprimare din țară și mai are „multe sarcini de îndeplinit”. „Una dintre ele este să menținem Belarusul pe ordinea de zi, să reamintim despre prizonierii politici și încălcările drepturilor omului. Trebuie să ne convingem partenerii să continue presiunea economică asupra Belarusului, pentru ca aceștia să înțeleagă de ce este necesară. Presiunea prin sancțiuni nu este o soluție ușoară; nu trebuie să ne așteptăm la rezultate rapide”, a afirmat Tihanovskaia.
Opozanta belarusă precizează totodată că doar 4 la sută dintre concetățenii săi ar fi de acord cu implicarea directă a armatei lor în războiul din Ucraina. „Acest lucru (implicarea directă – n.r.) nu s-a întâmplat până în prezent nu pentru că Lukașenko n-ar fi dorit acest lucru, ci pentru că belarușii nu doresc să intre în război împotriva Ucrainei”, a subliniat ea.
„Belarușii își apără independența și așteaptă o nouă fereastră de oportunitate pentru schimbare”, este de părere Tihanovskaia în contextul așa-ziselor alegeri prezidențiale programate pentru vara anului viitor.
Evocând acest scrutin, Tihanovskia spune că nu are nicio așteptare. „Va fi un spectacol conform unui scenariu bine cunoscut, în care Lukașenko se va declara învingător”, preconizează ea.
„În prezent, Belarusul este un stat polițienesc, în care oamenii sunt trimiși la închisoare fără un proces echitabil. Înainte de «alegeri» ar putea avea loc un nou val de represiuni. În fiecare zi, în țară sunt arestate 15-20 de persoane, Belarusul amintește acum de epoca lui Stalin”, a insistat opozanta belarusă.
Svetlana Tihanovskia pledează pentru susținerea Ucrainei până la victorie, dar avertizează că Belarusul nu trebuie lăsat „la mila” Rusiei. „Pierderea Belarusului va fi o amenințare constantă atât pentru Ucraina, cât și pentru partenerii noștri occidentali. Destinele noastre sunt strâns legate între ele”, a conchis ea.
MistyDo49 • 30.07.2024, 11:58
Dictatura din Belarus este mai acerbă în ultima perioadă, se așteaptă ca dictatorul să facă o greșeală.
VolodimirZelenski • 28.07.2024, 08:32
Svetlana, vorbeste cu trolii de pe-aici, daca vrei lectii de suveranitate.