Cei doi au discutat la întâlnirea lor de la Mar-a-Lago, reședința lui Trump din Florida, despre „posibilităţile de pace” în Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al premierului maghiar, precizând că aceasta a fost „următoarea escală a misiunii sale de pace”.

De altfel, Orban a publicat pe rețelele sociale, în ultimele zile, mai multe mesaje în care vorbește despre ideea de pace.

„Misiunea de pace 5.0. A fost o onoare să îl vizitez pe preşedintele Donald Trump la Mar-a-Lago. Am discutat despre modalităţi de a face pace. Vestea bună a zilei: el o va rezolva!”, a transmis Orban într-un mesaj pe rețeaua X.

„Misiune de pace. Negociind cu preşedintele Donald Trump”, a scris liderul de la Budapesta şi pe Facebook.

Donald Trump, care speră să obțină un nou mandat la Casa Albă după alegerile din 5 noiembrie, a declarat că va pune capăt războiului din Ucraina chiar înainte de a-și prelua oficial funcția. El nu a prezentat însă un plan concret în acest sens.

Reuters a relatat recent că unii consilieri ai lui Trump i-au prezentat acestuia un plan pentru oprirea războiului, printre aceștia numărându-se Keith Kellogg, care s-a întâlnit cu mai mulţi oficiali străini de rang înalt în marja summitului NATO.

Întâlnirea lui Orban cu Trump vine după ce, în ultimele săptămâni, liderul maghiar a făcut vizite-surpriză la Kiev, Moscova și Beijing, unde a discutat cu președinții Volodimir Zelenski, Vladimir Putin și Xi Jinping.

Oficiali din NATO și UE și-au exprimat nemulțumirile în legătură cu deplasările lui Orban, mai ales cele din Rusia și China.

Unii lideri NATO au acuzat că deplasarea lui Orban la Moscova i-a oferit legitimitate lui Putin, în condițiile în care Occidentul își dorește să-l izoleze pe președintele Rusiei.

De asemenea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că Orban nu i-a spus că după vizita la Kiev plănuia să meargă la Moscova. Liderul de la Kiev a respins totodată rolul de pacificator pe care încearcă să-l joace premierul Ungariei.

„Nu toţi liderii pot face negocieri. Trebuie să ai o anumită putere pentru acest lucru”, a spus Zelenski la o conferinţă de presă susținută în cadrul summitului NATO.

„Orice aventurism întreprins fără consimţământul sau sprijinul Ucrainei nu este în concordanţă cu politica noastră, cu politica externă a Statelor Unite”, a declarat, la rândul său, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe.

Și unii oficiali ai UE au ținut să sublinieze că, în deplasările sale din ultimele săptămâni, Viktor Orban nu a vorbit în numele blocului comunitar.

„Nu cred că are rost să avem discuţii cu regimuri autoritare care încalcă dreptul internaţional”, a reacționat preşedintele finlandez Alexander Stubb.

Prezent la summitul NATO de la Washington, Viktor Orban a părut izolat la deschiderea discuțiilor privind Ucraina.

În cadrul reuniunii blocului militar, reprezentanții Ungarei s-au exprimat opoziția în legături cu anumite puncte de vedere-cheie ale NATO, însă Budapesta nu a blocat luarea unor măsuri.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News