Mai mulți prim-vicepreședinți, vicepreședinți și miniștri PNL au declarat pentru Libertatea, sub protecția anonimatului, că nu au fost informați de Nicolae Ciucă despre posibilitatea ca Guvernul să își angajeze răspunderea pe măsurile fiscale sau cele privind reducerea aparatului bugetar.

Ultima ședință a conducerii PNL a avut loc, marți dimineața, la sediul din Modrogran, iar la ea au participat mai mulți membri ai guvernului, prim-vicepreședinții și secretarul general al partidului. La finalul ședinței, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, nu a menționat posibilitatea ca guvernul să își angajeze răspunderea pe măsurile fiscale.

Peste numai o zi, Stroe a afirmat că decizia angajării răspunderii a fost discutată, agreată și stabilită în coaliție, potrivit news.ro.

Prim-vicepreședinții PNL nu au fost invitați la ședința coaliției

Ședința coaliției a avut loc, luni, la Palatul Victoria, iar la ea au participat din partea PNL doar Nicolae Ciucă și Marcel Boloș, ministrul de finanțe. Prim-vicepreședinții PNL nu au fost invitați să participe.

„Ne-a dat șah Ciucă. Nu ne-a spus nimic, o vorbă”, a spus un lider al conducerii PNL.

„Am fost două zile în ședințe cu Ciucă și nu ne-a spus nimic. Miniștrii nu au știut, prim-vicepreședinții nu au știut, nu mai vorbim despre vicepreședinți. Totul a fost un secret, negocierea a fost între Ciucă și Ciolacu. Pe noi ne-a pus în fața faptului împlinit”, a afirmat un alt membru al conducerii PNL, participant la ședințele de la partid care au avut loc în această săptămână.

Efectul asumării răspunderii: măsurile trec în bloc, fără dezbateri

Liderii PNL au crezut că toate măsurile fiscal-bugetare vor fi aprobate în Biroul Politic Național și se vor putea elimina taxele și impozitele care nu primesc susținere politică. Prin decizia angajării răspunderii de către guvern, BPN-ul PNL nu poate elimina măsurile nedorite, cum s-ar fi întâmplat în cazul unui proiect de lege care trece prin Parlament. 

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, miercuri, la începutul ședinței de guvern, că „își va pune mandatul pe masă în Parlament”. Conform Constituției, guvernul își poate angaja răspunderea, iar Cabinetul este considerat demis dacă o moțiune a Opoziției este votată. Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de votul a 233 de deputați, voturi pe care Opoziția nu le are în prezent.

Chiar dacă sunt nemulțumiți că Nicolae Ciucă le-a ascuns negocierile purtate cu Marcel Ciolacu, liberalii nu sunt dispuși să voteze o moțiune de cenzură împotriva propriului guvern. Aceste lucru „este imposibil”, precizează liderii PNL consultați de Libertatea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News