„Am reușit să le cânt camarazilor doar o dată, luna trecută. Băieții nu mi-au cerut doar melodii d-ale noastre, ci și hituri la modă, «Navă rusească, du-te naibii» sau «Bayraktar», cântecul dedicat dronelor turcești cu care distrugem vehiculele de luptă rusești”, spune Vitali.
Muzicianul recunoaște că, pe front, nu prea e timp de muzică, „chiar dacă am luat chitara cu mine și stă lângă mitralieră”.
Experiență doar de la paintball
„Nu am nicio pregătire specială, doar m-am antrenat puțin paintball! Dar mai am ceva: participarea la jungla din showbizul nostru! Orice persoană care a lucrat în această industrie este sută la sută pregătită pentru orice fel de război. Pentru a înregistra și a lansa o melodie, trebuie să duci o adevărată luptă cu producătorii”, glumește artistul, care a postat imagini de la o ședință de tragere în poligon.
El povestește un moment care l-a marcat: „Se auzeau lovituri de artilerie foarte aproape de avanpostul nostru. Nu era clar cine trăgea, ai noștri sau ai lor. Nu am fost niciodată atât de rapid, m-am echipat în 10 secunde. Deși dormim îmbrăcați, trebuie să-ți pui vesta antiglonț, bocancii, să verifici dacă e încărcată mitraliera… Mulțumesc lui Dumnezeu, atunci erau loviturile noastre aeriene”.
Trupa rock Numărul 482 a fost înființată la Odesa, în 1998. Vocalistul Vitali Kiricenko este liderul și fondatorul formației.
Lider al grupului „Nu-ți fie frică, Mașa”, inginerul de sunet Igor Dubrovski s-a înrolat alături de soție.
„Am mers împreună din prima zi de război și acum suntem în aceeași unitate. Timp de o lună, eu am reușit să merg doar într-o noapte acasă”, explică Dubrovski.
Soția stat mai mult „la vatră”, după ce și-a luxat piciorul. „Pentru ea a fost rău, dar a fost bine pentru pisicile noastre, au fost fericite când a ajuns în apartamentul nostru”, spune Igor.
Și Dubrovki recunoaște că nu are experiență de luptă, „dar este nevoie de oameni și la bucătărie și la alte treburi, nu?”.
„Dacă ar trebui să alerg cu echipamentul pe mine, aș murit într-o sută de metri”
„La vârsta mea, alergatul cu echipament complet este nerealist, voi muri într-o sută de metri. Prin urmare, fac lucruri care nu necesită eforturi fizice”, afirmă Igor.
El mărturisește totuși că a luat lecții de tragere, în poligon, și că a învățat să manipuleze minele antitanc, „pentru a fi pregătit să iau locul unui soldat care a fost rănit și nu mai poate continua lupta”.
Trupa „Nu-ți fie frică, Masha!” concertează underground din 1999, dar formația kieveană s-a înființat oficial în 2002, la Kiev.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia