La finalul ședinței de șase ore, care a avut loc la Parlament marți, 20 aprilie, liderii partidelor din coaliție au anunțat și că propunerea pentru un nou ministru la Sănătate va fi făcută miercuri dimineață.
UPDATE ora 22:17. Partidul Național Liberal a transmis presei actul adițional la Acordul de Guvernare din 21 decembrie 2020:
Potrivit documentului, pentru a se evita cazul lui Vlad Voiculescu, revocat fără înștiințarea USR-PLUS, lucru care a generat o criză în coaliție, premierul nu va mai putea revoca un ministru fără informarea prealabilă a partidului din care acesta face parte. O astfel de decizie se va putea lua pe baza unor argumente și după o dezbatere în coaliție, se mai arată în document.
Dat fiind că prim-ministrul a fost învestit cu încrederea membrilor acestei coaliții, prerogativa constituțională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Președinte se exercită după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție
Actul adițional la Acordul de Guvernare, transmis marți seară de PNL:
Totodată, în acord se prevede că responsabilitatea politică se asumă împreună, „cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliției și a premierului”, iar „deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formațiunilor din coaliție”.
UPDATE ora 22:02. Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au ajuns marți seară la un acord de funcționare a coaliției de guvernare, după aproape șase ore de discuții la Parlament.
La declarațiile de presă făcute după ședință, președintele PNL Ludovic Orban a spus că „am convenit să semnăm o completare la acordul de coaliție, care să aducă proceduri și puncte de vedere care să ducă la creșterea încrederii în parteneri și să crească performanța de guvernare”. „Cei care au pariat pe faptul că nu ne vom înțelege și-au făcut iluzii”, mai spus Orban.
Copreședintele USR-PLUS Dan Barna a explicat și el că „a fost depășită o situație delicată. Succesul coaliției ține de încredere, respect și reguli”. „Am reușit să avem o completare a acordului de coaliție și avem toată încrederea că prin ce am agreat astăzi vom putea duce mai departe România în lupta cu COVID și că o vom scoate din pandemie”, a adăugat Barna.
Dragoș Tudorache, președinte executiv PLUS, a afirmat că miercuri dimineață va fi făcută propunerea pentru un nou ministru al Sănătății. Potrivit informațiilor Libertatea, doctorul Ioana Mihăilă (PLUS) este favorită să preia acest portofoliu. S-a vehiculat însă și numele medicului Adrian Wiener, deputat USR, ca posibil înlocuitor al lui Vlad Voiculescu, dar surse politice spun că decizia aparține PLUS, partid din care face parte Mihăilă.
La rândul său, liderul UDMR Kelemen Hunor a precizat că actul adiţional nu aduce adăugiri la programul de guvernare şi că „nu există lucruri extraordinare, extravagante”.
„Armonizarea în coaliţie necesită răbdare, necesită echilibru şi, bineînțeles, empatie. Nu trebuie să spunem că merge extraordinar de bine în fiecare clipă, dar important este că toate formațiunile politice din coaliţie sunt conştiente că dacă împreună ne-am asumat guvernarea, este responsabilitatea noastră să mergem înainte şi să căutăm soluţii pentru cetăţeni”, a mai afirmat Kelemen Hunor.
„Coaliția merge mai departe. Astăzi am făcut un pas important pentru a avea o guvernare mult mai eficientă și o coerență a deciziilor politice în coaliție. De mâine vom avea un ministru al sănătăţii care va prelua un portofoliu dificil, va avea susţinerea mea şi a colegilor din cabinetul pe care îl conduc”, a spus și premierul Florin Cîțu.
UPDATE ora 21:52. Liderii coaliției și premierul Florin Cîțu vor face declarații de presă la ora 22:00, a anunțat Partidul Național Liberal.
UPDATE ora 21:15. Ședința de coaliție, întreruptă la ora 18:40 pentru o pauză de o oră, se prelungește.
După cinci ore de discuții, încă nu s-a ajuns la un numitor comun privind calendarul reformelor care să fie aplicate de Guvern.
„Se discută încă pe măsurile de reforme, se vrea un calendar mai precis. Există anumite rezistențe, mai ales din partea UDMR”, au declarat surse politice pentru Libertatea.
Totodată, nu a fost luată nicio decizie privind viitorul ministru al Sănătății, potrivit informațiilor ziarului, dar anunțul oficial urmează să fie făcut mâine, 21 aprilie.
Ședința coaliției a fost reluată astăzi, la ora 16.00, după ce discuțiile de ieri au rămas fără rezultat, USR-PLUS nefăcând nominalizarea unui nou ministru al sănătății după revocarea de către premier a lui Vlad Voiculescu. Surse politice au declarat pentru Libertatea că doctorul Ioana Mihăilă va fi propunerea USR-PLUS în locul lui Vlad Voiculescu.
La ora 16:00, copreședintele USR-PLUS Dan Barna a intrat în sala de ședință de la Parlament și a spus că declarațiile oficiale vor fi făcute abia la finalul întrevederii.
Conform Digi24 și Hotnews, USR-PLUS intenționează să renunțe la demiterea premierului Florin Cîțu. În schimb, ar dori semnarea unui acord care să includă câteva reguli, printre care și aceea ca evaluarea miniștrilor să fie făcută de comun acord în coaliție, iar premierul să nu mai poată lua decizii unilaterale, cum s-a petrecut în cazul revocării lui Vlad Voiculescu.
Ioana Mihăilă, favorită să preia funcția de ministru al sănătății
Potrivit surselor politice Libertatea, Ioana Mihăilă, care acum este secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, are cele mai mari șanse de a fi nominalizată pentru postul de ministru al sănătății. „99 la sută, așa va fi. Mai este nevoie doar de o validare în structura de conducere a partidului”, au explicat sursele ziarului.
Ioana Mihăilă a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, este medic primar endocrinolog și a fost preşedinte PLUS Bihor.
Ea a fost numită pe 1 februarie secretar de stat în Ministerul Sănătății, în timpul mandatului lui Vlad Voiculescu, decizie semnată de premierul Florin Cîțu, potrivit site-ului Camerei Deputaților.
Libertatea a scris pe 16 aprilie că propunerea PLUS pentru ministrul sănătății, doctorul Ioana Mihăilă, este cea care a descoperit că testele PCR se făceau la privați, în detrimentul laboratoarelor publice.
Foto: Inquam Photos/ Sabin Cîrstoveanu
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!