Președintele american Joe Biden a declarat, luni, că există o „unanimitate totală” cu liderii europeni în ceea ce privește concentrarea de trupe rusești la granița cu Ucraina, informează BBC.

Președintele Biden a susținut luni o videoconferință cu aliații europeni, în condițiile în care puterile occidentale vizează o strategie comună împotriva acțiunilor Rusiei.

Marea Britanie a avertizat Rusia cu privire la sancțiuni „rapide” și „fără precedent” dacă are loc o incursiune a armatei acesteia în Ucraina. Rusia neagă planurile de a invada Ucraina, în ciuda faptului că are aproximativ 100.000 de soldați concentrați la granița comună.

În afara președintelui SUA și a premierului din Regatul Unit, la discuții au mai participat liderii din Franța, Germania, Italia, Polonia, Uniunea Europeană, dar și șeful NATO, Jens Stoltenberg.

„Am avut o întâlnire foarte, foarte, foarte bună – unanimitate totală cu toți liderii europeni”, a spus Joe Biden după această întâlnire.

Liderii europeni „au convenit asupra importanței unității internaționale în fața ostilității în creștere a Rusiei”, a transmis un purtător de cuvânt din Downing Street.

În cazul în care ar avea loc o nouă incursiune a Rusiei în Ucraina, liderii au fost de acord că „aliații trebuie să adopte răspunsuri rapide, inclusiv un pachet de sancțiuni fără precedent”.

Pentagonul a anunțat, luni, că aproximativ 8.500 de militari americani au fost plasați în stare de alertă pentru o posibilă mobilizare în estul Europei.

Aceste trupe vor fi desfășurate doar dacă NATO decide să activeze o forță de reacție rapidă „sau dacă se dezvoltă alte situații” în jurul formării de trupe rusești, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.

Mai mulți membri NATO, printre care Danemarca, Spania, Franța și Țările de Jos, plănuiesc sau iau în considerare trimiterea de avioane de luptă și nave de război în Europa de Est pentru a consolida apărarea în regiune. În weekendul trecut, a sosit în Ucraina aproximativ 90 de tone de „ajutor letal” american, inclusiv muniție pentru „apărătorii din prima linie”.

Tot luni, premierul britanic Boris Johnson a avertizat că informațiile „sumbre” sugerează că Rusia plănuiește un raid fulger asupra capitalei Ucrainei, Kiev.

„Informațiile sunt foarte clare, există 60 de grupuri de luptă ruse la granițele Ucrainei. Planul pentru un război fulger care ar putea distruge Kievul este unul pe care toată lumea îl poate vedea. Trebuie să lămurim foarte clar Kremlinul, Rusia, că acesta ar fi un pas dezastruos”, a spus Boris Johnson.

Kremlinul a replicat că vede NATO ca pe o amenințare pentru securitatea sa și cere garanții legale că alianța nu se va extinde mai la Est, inclusiv în Ucraina vecină. Dar SUA au precizat că problema majoră o reprezintă agresiunea Rusiei, nu expansiunea NATO.

Administrația Biden le-a transmis rudelor personalului ambasadei SUA de la Kiev să părăsească Ucraina duminică, iar Marea Britanie a început, la rândul ei, să retragă personalul de la ambasada sa.

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat pentru BBC că aceste măsuri luate pot crea panică în rândul populației ucrainene. „Avem nevoie de ajutor aici, pentru că dacă oamenii încep să intre în panică, asta pune Ucraina într-o poziție foarte periculoasă și îi va fi mai ușor Rusiei să ne manipuleze”, a spus Oleksiy Danilov.

Anterior, Ministerul de Externe al Marii Britanii l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că plănuiește să instaleze o persoană aservită Moscovei care să conducă guvernul Ucrainei. Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat, la rândul său, guvernul britanic că folosește „dezinformarea”.

FOTO: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News