Noile sancțiuni sunt menite „să majoreze conturile pentru Rusia și pentru cei care îi susțin efortul de război” și se bazează pe asigurarea că „Rusia nu mai este capabilă să folosească energia ca armă”, au precizat liderii G7 într-o declarație emisă de la summitul de la Hiroshima.
„Ne vom extinde acțiunile pentru a ne asigura că exporturile tuturor articolelor critice pentru agresiunea Rusiei, inclusiv cele folosite de Rusia pe câmpul de luptă, sunt restricționate în toate jurisdicțiile noastre”, se precizează în declarație.
Sunt vizate „exporturile de mașini industriale, unelte și alte tehnologii pe care Rusia le folosește pentru a-și reconstrui mașina de război”, din sectoare precum construcțiile, transporturile sau serviciile de afaceri.
Totodată, liderii celor mai dezvoltate țări ale lumii din punct de vedere economic, tehnologic și militar au subliniat că își mențin angajamentul de a păstra plafoanele de preț pentru petrolul și produsele petroliere rusești.
G7 și-a reînnoit și angajamentul de a oferi „sprijinul financiar, umanitar, militar și diplomatic” pentru Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”.
„Sprijinul nostru pentru Ucraina nu se va clătina. Nu vom obosi în angajamentul nostru de a atenua impactul acțiunilor ilegale ale Rusiei asupra restului lumii”, promit liderii G7, adăugând că pacea „nu poate fi obținută fără retragerea completă și necondiționată a trupelor și echipamentelor militare rusești” de pe teritoriul ucrainean.
Membrii G7 – Statele Unite, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franța, Canada și Italia – sunt așteptați, de asemenea, să dezbată o strategie privind conflictul din Ucraina.
Președintele ucrainean Volodimi Zelenski va participa duminică, 21 mai, la summitul G7, au declarat pentru Reuters doi oficiali, sub protecția anonimatului.
De asemenea, Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a afirmat, la televiziunea ucraineană de stat, că prezența lui Zelenski la reuniunea la nivel înalt este „absolut esențială pentru a ne apăra interesele”.
Premierul japonez Fumio Kishida, care reprezintă Hiroshima în camera inferioară a parlamentului nipon, a declarat că a ales acest oraș pentru organizarea summitului pentru a concentra atenția asupra controlului armelor.
Orașele Hiroshima și Nagasaki au fost distruse în urmă cu 78 de ani de atacurile nucleare americane care au pus capăt celui de-Al Doilea Război Mondial.
Foto: Hepta
pikpik • 20.05.2023, 17:43
Vai de sactiunile voastre imaginare. Rusia vinde oricum petrol Indiei etc. si apoi cumpårå EU ca papagalii ori acceptå petrol de la USA de 5-6 ori mai scump ca cel rusesc. Deci jonglerie cu banii fraierilor, ei ranjesc si isi våd de afaceri.