Mii de susținători ai lui Bolsonaro au intrat cu forța în clădirea Congresului, în cea a Curții Supreme și în Palatul Prezidențial Planalto. Peste 400 de oameni au fost arestați în urma revoltei.

Comentatorii au descris insurecția de duminică drept cel mai grav asalt asupra democrației braziliene din ultimele decenii și au comparat-o cu violențete care au avut loc în sediul Congresului american pe 6 ianuarie 2021.

Despre un ”asalt asupra democrației” a vorbit, în mesajul său, președintele american Joe Biden, care a condamnat incidentele.

”Instituțiile democratice ale Braziliei se bucură de întregul nostru sprijin, iar voința poporului brazilian nu trebuie subminată”, a transmis liderul de la Casa Albă pe Twitter, precizând că așteaptă să colaboreze cu președintele Lula da Silva.

Un mesaj similar a venit și din partea secretarului de stat american Antony Blinken, care a precizat că ”folosirea violenței pentru a ataca instituțiile democratice este întotdeauna inacceptabilă”.

Reacțiile liderilor europeni

Reacții au venit și din partea liderilor europeni. Președintele francez, Emmanuel Macron, a transmis pe Twitter că ”Voința poporului brazilian și instituțiile democratice trebuie să fie respectate! Președintele Lula da Silva poate conta pe sprijinul de neclintit al Franței”.

Premierul italian, Giorgia Meloni, și-a exprimat solidaritatea cu instituțiile braziliene, precizând că ”este nevoie urgentă de o revenire la normalitate”.

”Ceea ce se întâmplă în Brazilia nu ne poate lăsa indiferenți. Imaginile cu pătrunderea în birourile instituționale sunt inacceptabile și incompatibile cu orice formă de disidență democratică”, consideră Meloni.

Și prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, și-a exprimat sprijinul pentru Lula da Silva ”și pentru instituțiile libere și alese democratic de poporul brazilian”.

”Condamnăm categoric asaltul asupra Congresului brazilian și facem un apel pentru revenirea imediată la normalitatea democratică”, a cerut Sanchez.

Ministrul portughez de externe, João Gomes Cravinho, a afirmat că fostul președinte Jair Bolsonaro este responsabil pentru incidente.

”Fără îndoială, fostul președinte Bolsonaro are responsabilitate. Vocea sa este auzită de acești demonstranți antidemocratici. Ar fi foarte important ca el să aibă un mesaj de condamnare în fața dezordinii care se întâmplă în prezent la Brasilia”, a precizat șeful diplomației portougheze.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metola, s-a declarat ”profund îngrijorată de ceea ce se întâmplă în Brazilia”.

”Democrația trebuie să fie întotdeauna respectată. Parlamentul European este de partea guvernului Lula și a tuturor instituțiilor legitime și alese în mod democratic”, a transmis șefa legislativului UE.

La rândul său, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a afirmat că este ”consternat de actele de violență și de ocuparea ilegală a cartierului guvernamental din Brasilia de către extremiștii violenți” și și-a exprimat ”sprijinul total pentru Lula și guvernul său, pentru Congres și pentru Curtea Supremă Federală”. ”Democrația braziliană va învinge violența și extremismul”, a afirmat Borrell.

Mesaje din America Latină

Incidentele din Brazilia au fost condamnate și de liderii din America Latină.

”Tentativa de lovitură de stat a conservatorilor brazilieni, îndemnată de conducerea puterii oligarhice, de purtătorii lor de cuvânt și de fanatici, este condamnabilă și nedemocratică. Lula nu este singur, el are sprijinul forțelor progresiste din țara sa, din Mexic, de pe continentul american și din lume”, a afirmat președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador.

Președintele Argentinei, Alberto Fernández, a vorbit despre o ”tentativă de lovitură de stat”.

”Vreau să îmi exprim respingerea față de ceea ce se întâmplă în Brasilia. Sprijinul meu și al poporului argentinian pentru Lula în fața acestei tentative de lovitură de stat cu care se confruntă”, a transmis liderul de la Buenos Aires.

Președintele venezuelean, Nicolas Maduro, a afirmat că respinge ”categoric violența generată de grupurile neofasciste ale lui Bolsonaro, care au atacat instituțiile democratice ale Braziliei” și și-a exprimat susținerea pentru Lula da Silva și pentru poporul brazilian.

Un mesaj similar a venit și din partea ministerului de externe din Peru, care a transmis că Guvernul de la Lima ”condamnă cu energie asaltul asupra sediilor Congresului, Președinției și Curții Supreme din Brazilia și orice încercare de a ignora legitimitatea alegerilor din octombrie 2022”.

Foto: EPA

Urmărește-ne pe Google News