Cuprins:
Sprijinul UE pentru Ucraina, o prioritate
Summitul va începe cu o întâlnire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, subliniind „angajamentul neclintit” al UE de a sprijini Kievul „atât timp cât este necesar”.
Sursa: NATO
În ciuda apelurilor repetate ale lui Trump pentru o încetare rapidă a războiului și sugestiilor privind un acord de pace între Kiev și Moscova, liderii europeni subliniază că „Rusia nu trebuie să prevaleze”.
Forțele ruse controlează în prezent aproape 20% din teritoriul ucrainean, iar UE consideră că orice decizie privind viitorul Ucrainei trebuie să fie luată cu implicarea directă a autorităților de la Kiev.
Un diplomat al UE a descris proiectul de text ca fiind „un semnal clar către SUA”.
Comandamentul NATO din Europa este în funcțiune
De altfel, și NATO a luat măsuri pentru atunci când Donald Trump va fi președintele în funcție al SUA.
Comandamentul NATO din orașul german Wiesbaden și-a început activitatea de coordonare a ajutorului militar occidental pentru Ucraina, a declarat miercuri secretarul general al Alianței, Mark Rutte.
Acesta va prelua coordonarea ajutorului din partea Statelor Unite.
„Comandamentul NATO din Wiesbaden pentru asistență de securitate și instruire pentru Ucraina este acum în funcțiune”, a declarat Rutte reporterilor la sediul NATO din Bruxelles.
Noua misiune, denumită NSATU – NATO Security Assistance and Training for Ukraine (NSATU) se desfășoară de la Clay Barracks, o bază americană din Germania.
Totuși, efectele pot fi limitate, deoarece SUA rămâne puterea dominantă a Alianței.
Relațiile UE-SUA
Pe lângă discuțiile despre Ucraina, liderii europeni vor aborda și relațiile economice și de securitate cu Statele Unite.
Trump a amenințat în repetate rânduri Uniunea Europeană cu tarife comerciale, acuzând blocul că nu importă suficiente bunuri americane.
Oficialii UE intenționează să își consolideze poziția, subliniind că UE este al doilea cel mai mare partener comercial al SUA și un aliat cu valori comune.
„S-ar putea ca SUA să încerce negocieri individuale, dar până acum nu am văzut țări care s-ar lega de de asta”, a spus un diplomat al UE.
Pentru a evita un posibil război comercial transatlantic, UE ar putea lua în considerare creșterea importurilor de gaz natural lichefiat (GNL) și arme americane, o măsură discutată în cercurile diplomatice.