Națiunile occidentale au acuzat în mod repetat Rusia că folosește rețelele sociale și internetul pentru a răspândi informații false sau înșelătoare pentru a submina guvernele occidentale, pentru a promova Rusia sau pentru a încerca să influențeze opinia publică din țările lor pentru a nu mai sprijini Ucraina în războiul declanșat de Moscova.
„Suntem într-o perioadă de vulnerabilitate cu alegerile europene și, în ceea ce privește Franța, Jocurile Olimpice”, a declarat ministrul francez de externe Stephane Sejourne într-o conferință de presă comună alături de omologii din Polonia și Germania.
Miniștrii au anunțat că au creat un mecanism comun pentru a detecta și a răspunde la potențialele atacuri rusești pe internet.
Întrevederea celor trei miniștri a făcut parte din eforturile de revigorare a platformei de cooperare politică „Triunghiul Weimar” dintre Germania, Franța și Polonia, creată în 1991.
Într-un briefing de presă înainte de întâlnire, surse diplomatice franceze au declarat că VIGINUM, organul francez de supraveghere care monitorizează interferențele digitale străine, a identificat aproximativ 193 de site-uri web care urmăresc să răspândească pe scară largă informații din surse pro-ruse, precum și din agenții și publicații ruse de știri.
„Obiectivul pare să fie acoperirea conflictului ruso-ucrainean prin prezentarea pozitivă a «operației militare speciale» și denigrarea Ucrainei și a liderilor săi”, a spus un diplomat francez.
„Atacuri asupra democrației noastre”
Franța a semnalat în special activitățile rusești în Africa, spunând că actorii legați de Moscova au încercat să discrediteze Parisul în Africa de Vest, prin acțiuni concertate pe mass-media obișnuită și rețelele sociale.
Acest lucru a determinat acțiunile în mai multe planuri ale Franței pentru a inversa o narațiune antifranceză care i-a afectat influența și interesele, inclusiv cu o unitate dedicată parțial identificării și gestionării conținutului rău intenționat.
Diplomații au spus că, spre deosebire de campaniile anterioare de dezinformare, internetul Portal Kombat, așa cum este numit de Franța, își propune să atragă oameni pe aceste site-uri, unele cu nume de domenii locale, astfel încât informațiile să poată fi apoi răspândite la nivel local.
„Acestea sunt atacuri asupra democrației noastre”, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock, adăugând că Uniunea Europeană nu poate permite ca încrederea oamenilor să fie subminată.
Oficialii francezi au spus că până acum site-urile web în cauză au făcut puține incursiuni. Dar îngrijorarea lor este că, odată cu aniversarea a doi ani de război în Ucraina, alegerile din Rusia, UE și Statele Unite și Jocurile Olimpice care au avut loc în acest an, site-urile web au fost create astfel încât, atunci când va veni momentul, să poată răspândi cantități mari de informații dăunătoare.
„Ne așteptăm la o accelerare a diferitelor acțiuni rusești și chiar la o răspândire pe scară largă, așa că acesta este un motiv pentru a aduce acest lucru în atenție acum”, a spus un oficial militar francez.
Un exemplu de astfel de activitate citat luni de diplomați a fost un articol apărut pe unul dintre site-uri, intitulat „Ajunge! Franța solicită măsuri radicale împotriva lui Zelenski”. Articolul se referea la o postare pe platforma de socializare X a unui politician francez de extremă dreaptă, care are tendințe pro-ruse.
Kremlinul a negat în mod repetat acuzațiile de răspândire de informații false sau înșelătoare. După ultimele alegeri pentru Parlamentul European din 2019, Consiliul de Securitate al Rusiei a calificat drept „absurde” acuzațiile conform cărora Moscova a propagat dezinformarea pentru a influența alegătorii.