„De la Ludovic al IV-lea încoace, eu nu am mai auzit în lumea civilizată să vină cun conducător de stat şi să spună statul sunt eu. Nimeni nu a avut curajul să spună ce a spus preşedintele astăzi. Să vii să spui că nu există statul paralel… Pot să îi dau eu exemplu de stat paralel domnului Klaus Iohannis. (…) Vreau să îi transmit domnului Klaus Iohannis că nu poţi să-i amputezi ceva ce nu are. Domnul Iohannis citeşte mai greu, pricepe mai greu, încep să fiu îngrijorată. (…) Ce facem, sigur o să luăm o decizie. Aşteptăm să mai cugete domnul Iohannis, că vedem că mai greu cugetă, să prezinte o decizie. Sigur, într-un timp rezonabil aşteptăm ca dumnealui să se pronunţe şi dacă nu o va face, abia în acel moment vom lua o decizie. Preşedintele României se poate suspenda în măsura în care încalcă prevederile Constituţiei. Este motiv clar de suspendare, dar nu este luată niciun fel de decizie până acum în cadrul coaliţiei de guvernare”, a spus Lia Olguta Vasilescu, la TVR1.
Reacţia ei vine conform punctajului PSD. Potrivit unor surse politice, liderii social-democraţi trebuie să comunice public faptul că preşedintele Klaus Iohannis a încălcat Constituţia, dacă nu semnează decretul de revocare a şefei DNA. Ca atare, sancţiunea prevăzută de Constituţie este chiar suspendare.
Iordache şi răbdarea de o săptămână
Totodată, liderii PSD nu precizează şi un termen anume în care se poate ajunge la un astfel de demers, referindu-se doar la un timp „rezonabil”, cuvânt folosit chiar de Klaus Iohannis.
Florin Iordache a fost ceva mai nuanţat. „Ne plac sau nu ne plac, decizile CCR se execută. Dacă facem dezbateri şi tergiversăm, eu cred că este un atac la statul de drept. Lupta anticorupţie continuă, nu stă într-un om, iar respectarea deciziilor CCR este obligatorie, chiar şi pentru preşedintele României. Eu mă aştept ca în această săptămână, preşedintele să emită decretul de revocare“, a declarat Florin Iordache, la Parlament.
De altfel, social-democraţii au taxat în termeni duri declaraţiile făcute de preşedintele Klaus Iohannis, despre care spun că sunt „iresponsabile” şi că „reprezintă un atac deosebit de grav la adresa ordinii constiţuţionale”. Mai mult, PSD îi transmite şefului statului că deciziile CCR „se execută, nu se discută”.
Reacţia liderilor PSD vine după ce Klaus Iohannis a acuzat PSD că vrea, cu orice preţ, să amputeze puterile Preşedintelui, iar motivarea Curţii Constituţionale merge în aceeaşi linie. Nu a laut Klaus Iohannis nicio decizie privind revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA, însă nici nu se grăbeşte. „Motivarea, în momentul de faţă, aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări: PSD încearcă să amputeze puterile Preşedintelui României pentru că are altă părere decât majoritatea din Parlament. Motivarea Curţii vine în aceeaşi linie”, a declarat Klaus Iohannis, la Cotroceni.
Suspendarea revine în discuţie
Liderii PSD vorbesc despre suspendare de două săptămâni, de când Curtea Constituţională a decis că a existat un conflict juridic între preşedinte şi Ministrul Justiţiei.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, însă a spus că se va stabili un astfel de demers în funcţie de evoluţia situaţiei, dacă şeful statului va aplica decizia Curţii şi o va revoca pe Laura Codruţa Kovesi sau nu.
“Nu vom fi de acord ca cineva, oricine ar fi acela să se plaseze deasupra Constituțiie. În afara acestor colegi de la noi, care sunt foarte avansați. Noi în partid nu am discutat despre suspendare, deocamdată”, a spus Liviu Dragnea, la începutul lunii.