„Cred că suntem în prezenţa unor puncte de vedere divergente”, a spus responsabilul american, sub protecția anonimatului, vorbind despre deliberările în curs din interiorul guvernului de la Moscova.
„În mod cert, sunt unii care, cred, îndeamnă la continuarea ofensivei în Ucraina. Sunt alţii care au întrebări reale în ce priveşte capacitatea Rusiei de a o face”, a adăugat oficialul Departamentului de Stat citat.
Declaraţiile acestuia intervin în contextul în care, potrivit Kremlinului, preşedintele rus Vladimir Putin urmează să fixeze obiectivele armatei pentru 2023, într-o reuniune de miercuri cu înalţii responsabili militari ai țării.
„Ne vom asigura că ucrainenii au mijloacele de a se apăra eficient”
Conform responsabilului american, Statele Unite „îşi vor ajusta şi adapta rapid” obiectivele dacă va fi decisă o astfel de ofensivă. „Ceea ce facem noi, ceea ce vom continua să facem este să ne asigurăm că ucrainenii au mijloacele de a se apăra eficient în faţa agresiunii ruse”, a adăugat el.
În ce-i priveşte pe ucraineni, aceştia nu arată niciun semn că vor „să încetinească şi cred că ruşii trebuie să ţină cont de aceasta în calculele lor”, a mai spus oficialul citat.
Rusia a înregistrat în ultimele luni o serie de importante eşecuri militare care au obligat-o să se retragă din regiunea Harkov şi din oraşul Herson.
Vladimir Putin a recunoscut marţi că situaţia este „extrem de dificilă” în cele patru regiuni din sudul şi estul Ucrainei – Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson – a căror anexare o revendică Moscova, fără însă a le fi cucerit total.
În paralel, Rusia a optat din octombrie pentru bombardamente masive asupra infrastructurilor ucrainene, ce cauzează cu regularitate întreruperi în alimentarea cu energie şi apă.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina