- Klaus Iohannis anunță concluziile summitului și câți bani va obține țara noastră
”Acord!”, a scris pe Twitter liderul summitului, Charles Michel, la scurt timp după ce cei 27 de lideri au ajuns la o înțelegere la ora 5.15 dimineața, într-o sesiune plenară.
“Acordul arată că toate cele 27 de națiuni pot sta împreună cu credința comună în viitorul lor”, a mai spus președintele Consiliului European, Charles Michel.
La rândul său, președintele francez Emmanuel Macron a spus că a fost o “zi istorică pentru Europa”.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, s-a declarat mulţumită de rezultat, subliniind că Uniunea Europeană arată determinare şi unitate.
„Nu a fost uşor. Ceea ce contează este că în final am ajuns la un rezultat comun” , a declarat Angela Merkel, potrivit site-ului Politico.eu
„Avem un acord. Şi este un acord foarte bun! Cu un buget pentru perioada 2021-2027 de 1.074 de miliarde de euro şi un plan de relansare de 750 de miliarde, Uniunea Europeană nu a mai decis niciodată să investească într-un mod atât de ambiţios în viitor” , a declarat, la rândul său, premierul Belgiei, Sophie Wilmes.
„Este un acord extraordinar pentru Europa,
este un acord extraordinar pentru Spania. Agenda Uniunii Europene şi agenda Spaniei
sunt sincronizate perfect” , a comentat și premierul spaniol, Pedro Sanchez.
Astfel, după 4 zile de negocieri intense, liderii UE au reușit să ajungă la un acord privind pachetul financiar de 750 miliarde de euro pentru redresarea economiei europene după epidemia de COVID-19.
Banii vor fi alocaţi statelor europene pe lângă bugetul multianual 2021-2027 exclusiv pentru a combate efectele economice ale pandemiei, iar principalii beneficiari vor fi statele din Est, dar şi Italia şi Spania – ţări puternic afectate de virus.
Propunerea iniţială a fost ca din cele 750 miliarde de euro, 500 de miliarde să fie subvenţii – împrumuturi nerambursabile – iar restul să fie împrumuturi garantate de statele zonei euro, dar cu o dobândă avantajoasă.
Ideea, pentru care militează Franţa şi Germania, a fost blocată inițial de un grup de state în frunte cu Olanda, din care mai fac parte Suedia, Danemarca, Finlanda, dar şi Austria.
Disputele
de acum sunt efectul unor nemulţumiri mai vechi ale statelor care
contribuie cel mai mult la bugetul UE: ele vor să obţină mai mult şi
pentru ele, având în vedere câţi bani au plătit până acum pentru alte
state, în special pentru cele din Est.
Citeşte întreaga ştire: Ziua
decisivă pentru Planul UE de relansare economică de 750 de miliarde de
euro. De ce se opun ţările nordice şi ce poate obţine România