Ajunși la Bruxelles pentru summit, liderii europeni au anunțat că își mențin angajamentul de a sprijini Ucraina în războiul declanșat de invazia Rusiei în februarie anul trecut.

„Trebuie să ne pregătim, pentru că acest lucru poate dura mult timp”, a declarat presei cancelarul german Olaf Scholz.

„Este important să ne consultăm și să spunem că suntem pregătiți să rezistăm pe termen lung, cu sprijin financiar și umanitar, care este necesar pentru Ucraina, dar și când vine vorba de arme”, a adăugat Scholz.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a alăturat liderilor pentru un prânz de lucru, iar președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, ar urma, de asemenea, să se adreseze summitului prin videoconferință.

Summitul de două zile este o reuniune periodică a celor 27 de lideri naționali ai UE, pe ordinea de zi fiind incluse o serie de subiecte, printre care migrația, securitatea economică și relațiile cu China.

Însă subiectul dominant îl reprezintă războiul din Ucraina, liderii urmând să discute, de asemenea, despre modul în care revolta eșuată de la sfârșitul săptămânii trecute a grupului de mercenari Wagner ar putea afecta Rusia.

Mai mulți lideri le-au spus reporterilor că vor urmări îndeaproape Belarusul, unde șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a fost exilat.

De asemenea, unii au spus că revolta l-a slăbit pe președintele rus Vladimir Putin, dar că acest lucru nu înseamnă că Occidentul se poate relaxa.

„Un Putin slăbit este un pericol mai mare”, a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell. „O Rusie instabilă devine, de asemenea, un risc”, a precizat el.

Statele neutre din UE nu vor garanții de securitate pentru Kiev

Mulți dintre liderii europeni au subliniat că rebeliunea Wagner este o problemă internă a Rusiei și că UE ar trebui să continue să sprijine Ucraina indiferent de aceasta.

Natura acestui sprijin este, de asemenea, în discuție la Bruxelles, în timp ce țările occidentale lucrează la un pachet de asigurări pe termen lung pentru a furniza arme, echipamente, muniții, instruire și alte tipuri de ajutor militar pentru Kiev.

Un proiect al concluziilor summitului afirmă că UE și membrii săi sunt pregătiți să contribuie la viitoarele garanții de securitate față de Kiev, pentru „a ajuta Ucraina să se apere pe termen lung, să descurajeze actele de agresiune și să reziste eforturilor de destabilizare”.

Diplomații europeni au precizat că Franța – un susținător al unui rol mai mare al UE în materie de securitate – a propus textul, afirmând că ideea ca aceste angajamente să se bazeze pe inițiative ale blocului comunitar, cum ar fi un fond care finanțează ajutorul militar pentru Kiev și o misiune de pregătire pentru soldații ucraineni.

Însă textul a provocat îngrijorare în rândul membrilor UE neutri din punct de vedere militar – precum Austria, Irlanda, Malta și Cipru – și în rândul susținătorilor fermi ai cooperării transatlantice, precum statele baltice, care insistă că securitatea europeană este în primul rând o chestiune care ține de NATO.

„Pentru noi, ca state neutre, este clar că nu putem oferi astfel de garanții de securitate. Austria, Irlanda, Malta și Cipru au spus clar că au obiecții”, a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer, la intrarea la summit.

„Cu siguranță vom discuta acest lucru și vom găsi formulări care să fie acceptabile și pentru noi”, a mai spus Nehammer.

Țări precum Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania discută despre posibile garanții de securitate pentru Ucraina înaintea summitului NATO care va avea loc luna viitoare la Vilnius, în Lituania.

Premierul olandez Mark Rutte a precizat că orice rol pe care îl va juca UE în chestiunea garanțiilor de securitate este încă în discuție.

„Va trebui să discutăm cât de departe merge (acest rol, n.r.) și dacă va fi vorba de sprijin letal sau nonletal. Și trebuie să ținem cont de faptul că mai multe țări din UE nu sunt membre ale NATO”, a declarat Rutte.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News