Discuțiile de la summitul virtual ținut joi seară, pe tema distribuirii a 10 milioane de doze din vaccinul Pfizer, au fost foarte tensionate, în special după ce solicitările cancelarului austriac Sebastian Kurz au fost respinse de Angela Merkel, potrivit Financial Times.
Kurz a susținut că Austria, Cehia și Croația ar trebui să fie țările care primesc majoritatea celor 10 milioane de doze din vaccinul Pfizer, acestea fiind afectate de reducerea livrărilor serului AstraZeneca.
Merkel și premierul olandez Mark Rutte au susținut însă că vaccinarea din Austria decurge relativ bine și că țările care ar trebui să aibă prioritate la dozele suplimentare de Pfizer sunt Bulgaria, Croația și Letonia.
Aceste trei țări au optat să cumpere mai multe vaccinuri AstraZeneca, dar cum acestea nu au sosit în cantitatea așteptată, ritmul campaniilor de vaccinare a încetinit, în raport cu restul UE.
Problema este că toate cele trei țări, dar și Austria, au preferat să cumpere mai puține vaccinuri Pfizer decât ar fi avut dreptul potrivit cotei alocate fiecărui stat membru prin contractul comun semnat de Comisia Europeană.
În cele din urmă, speranțele privind obținerea unui acord s-au prăbușit, după ce Kurz a anunțat că va bloca prin veto orice soluție care nu prevede mai multe doze pentru Austria.
Poziția cancelarului austriac a declanșat nemulțumirea lui Merkel, care i-a reamintit acestuia că decizia de a nu cumpăra suficiente doze Pfizer a aparținut chiar oficialilor austrieci.
Negocierile vor fi preluate acum de ambasadorii statelor membre.
Blocarea exporturilor este o soluție, dar una improbabilă
Un acord de principiu există pe tema mecanismului de blocare a exporturilor de vaccinuri din UE.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis de altfel joi seară că AstraZeneca trebuie să livreze dozele de vaccin Covid promise conform înțelegerii cu Uniunea Europeană, înainte de a exporta doze în alte țări, informează Hotnews, care citează BBC.
„În primul rând, compania trebuie să recupereze decalajul între dozele livrate și cele promise. Trebuie să își onoreze contractul pe care îl are cu statele membre înainte de a se angaja din nou în exportarea vaccinului. Vrem să le explicăm cetățenilor europeni că își pot primi cota corectă”, a spus von der Leyen joi seară, după ce liderii UE au discutat despre aprovizionarea cu vaccinuri în cadrul reuniunii Consiliului European.
Von der Leyen a subliniat că UE a exportat până acum 77 de milioane de doze de vaccin către 33 de țări. „Îi invităm și pe ceilalți să dea dovadă de aceeași deschidere”, a spus aceasta.
Cancelarul german Angela Merkel a subliniat că UE că UE „nu doar că se aprovizionează singură, dar și exportă lumii, spre deosebire de SUA și Regatul Unit”.
La rândul său, președintele Franței, Emmanuel Macron, a susținut controlul exporturilor, spunând că această dispută marchează „sfârșitul naivității” Uniunii Europene. „Susțin că trebuie să blocăm toate exporturile atâta vreme cât companiile farmaceutice nu își respectă angajamentele sumate față de europeni”, a declarat acesta.
Bruxelles-ul vrea un mecanism prin care să blocheze până la șase săptămâni exporturile de vaccinuri produse în UE către țări precum Marea Britanie sau SUA.
Acestea din urmă primesc vaccinuri produse în UE, dar nu exportă doze produse pe propriul teritoriu către blocul comunitar, având o rată de vaccinare mai mare.
Chiar dacă va fi aprobat, este greu de crezut însă că mecanismul va fi și aplicat.
Belgia, Danemarca, Suedia și alte state membre s-au arătat reticente, preferând să nu aplice măsuri dure, inclusiv din teama că acestea ar putea atrage răzbunarea Marii Britanii, sursă a 70% din ingredientele vaccinurilor produse în UE.
În plus, blocarea exporturilor nu va garanta că dozele vor ajunge la UE, astfel că problema statelor membre nu va fi rezolvată pe termen scurt.
Și comisarul european pentru comerț Valdis Dombrovskis a admis că măsurile nu vor putea forța companiile care produc vaccinuri în UE să cedeze dozele blocate statelor membre. „Este un sistem de autorizare a exporturilor, nu prescrie ce ar trebui să facă aceste companii cu dozele vizate”, a spus el.
UE vrea să crească producția internă de vaccinuri
În urma summitului virtual de joi, cele 27 de state membre ale UE au căzut în același timp de acord să încerce să crească producția de vaccinuri în interiorul blocului comunitar. Liderii UE au cerut companiilor farmaceutice să asigure predictibilitate în cazul producției lor de vaccinuri și să respecte termenele limită prevăzute în contractele de livrare.
Campania de vaccinare în UE merge greu, iar oficialii de la Bruxelles au criticat companiile farmaceutice, în special AstraZeneca, pentru nelivrarea dozelor primise. Compania a respins criticile. După decizia de a controla exporturile, UE a fost acuzată de ”naționalism” de Marea Britanie și Organizația Mondială a Sănătății.
Comentariile șefei Comisiei Europene vin la o zi după ce UE și Marea Britanie au emis o declarație comună, prin care au promis să colaboreze, după tensiunile generate de vaccinul AstraZeneca.