Într-o alocuțiune televizată, mitropolitul a precizat că nu crede că trupele ruse vor opri bombardamentele pe durata Paștelui ortodox, cum a propus asociația ucraineană a bisericilor și comunităților religioase. „Este greu de crezut că acest lucru se va întâmpla cu adevărat, pentru că inamicul încearcă să ne distrugă complet”, a spus el.

Mitropolitul a transmis că slujba de Paște, acolo unde se ține, ar trebui organizată dimineața sau după-amiaza, iar preoții ar trebui să încerce să evite aglomerația în biserici. Credincioșii pot urmări, de asemenea, slujba de Paște la televizor sau pe internet.

Liderii bisericii ucrainene au fost în dezacord cu Rusia de când Ucraina a format o nouă biserică ortodoxă în 2018, punând capăt secolelor de subordonare religioasă față de Moscova. Atât ucrainenii, cât și rușii sunt predominant creștini ortodocși.

Tot miercuri, Ministerul de Externe al Ucrainei a transmis că este „recunoscător” pentru inițiativa secretarului general al ONU, Antonio Guterres, cu privire la un „armistițiu umanitar” de Paște care să se întindă pe durata a patru zile, de joi până duminică.

Armistițiul este necesar pentru evacuarea în siguranță a miilor de civili din zonele din prima linie a ostilităților, în special din orașul asediat Mariupol, potrivit comunicatului diplomației ucrainene.

Kremlinul nu a dat semn că ar fi de acord cu acest armistițiu.

Zeci de biserici și alte clădiri religioase și culturale din Ucraina au fost avariate sau distruse de când Rusia a invadat țara pe 24 februarie.

Kremlinul descrie acțiunile Rusiei drept o „operație militară specială” de dezarmare a Ucrainei și neagă lovirea unor ținte civile.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

 
 

Urmărește-ne pe Google News