„Vă spun sincer că nu am înțeles această procedură”, a declarat miercuri Csoma Botond, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, la finalul votului prin care s-a adoptat modificarea Codului Penal și de Procedură Penală în varianta trimisă de Ministerul Justiției.

Toate amendamentele adoptate la Senat, dar și cele care trecuseră marți în Comisia Juridică de la Cameră au fost eliminate printr-o decizie a Coaliției, care a stabilit să se meargă pe proiectul inițiat de Guvern.

UDMR nu vrea serviciile secrete în anchetele DNA

Reprezentanții Uniunii au votat să existe prag zero la abuzul în serviciu, dar s-au abținut în momentul în care se vota proiectul privind folosirea înregistrărilor serviciilor secrete obținute pe mandat de siguranță națională în cazurile de corupție sau fapte asimilate corupției.

Deputatul Csoma Botond a explicat de ce s-a abținut UDMR de la votul care aduce SRI înapoi în anchetele referitoare la fapte de corupție: „Într-o democrație sănătoasă nu e bine să aduci serviciile într-o acțiune penală”.

Deputatul UDMR a dat exemplu ancheta DNA din cazul Aeroportul Otopeni, unde înregistrările s-au făcut cu tehnica deținută de procurorii anticorupție.

„Cine a făcut interceptările de la Otopeni? SRI sau DNA. DNA le-a făcut. Există tehnică la DNA”, a punctat Csoma Botond.

Potrivit acestuia, deputații UDMR nu au fost convinși de ministrul Predoiu pe acest subiect.

Crede că modificările nu sunt constituționale

Nici în privința eliminării pragului pentru incriminarea abuzului în serviciu nu au fost convinși deputații UDMR, dar au ales să susțină varianta susținută de ministrul Justiției.

„Am spus de la început că la abuzul în serviciu vom merge pe propunerea Ministerului Justiției. Prima dată ministerul Justiției a propus 250.000 de lei, apoi a propus 9.000 de lei, apoi a propus zero. Nu pot să vă spun ce s-a întâmplat de ce s-a schimbat, 250.000 de lei, apoi 9.000 de lei, apoi zero lei, nu știu care au fost argumentele”, a spus Csoma Botond.

El a precizat că, din punctul său de vedere, legea care vizează prag zero pentru abuzul în serviciu este neconstituțională.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, miercuri, după vot, că proiectul este constituțional. 

Legile privind Codul Penal și de Procedură Penală merg la promulgare la președintele Iohannis.

„Derapaj” al Coaliției

Cât privește procedura prin care au fost realizate modificările legislative, Csoma Botond spune că „a fost un pic de derapaj”.

„Vă spun sincer că nu am înțeles această procedură. S-a ajuns la o anumită decizie în Coaliție, după aceea, brusc, nu știu ce s-a întâmplat. Nu știu ce s-a întâmplat, sincer”, a recunoscut șeful deputaților Uniunii.

Libertatea: Dacă dumneavoastră nu ați înțeles, oamenii ce ar trebui să înțeleagă?
Csoma Botond:
Sunt totalmente de acord cu dumneavoastră, nici oamenii nu înțeleg nimic. Din păcate, ăsta e adevărul gol-goluț. Cu această procedură care s-a întâmplat ieri după amiază, nu cred că cineva mai înțelege ceva.

Libertatea: Și e bine pentru democrație?
Csoma Botond: Nu e bine pentru democrație că lucrurile s-au întâmplat așa. Sunt de acord. Nu este bine pentru stabilitate și pentru predictibilitate.

Foto: Facebook

 
 

Urmărește-ne pe Google News