Aceasta a fost prima întâlnire dintre Erdogan și o delegație Hamas condusă de Haniyeh după ce Israelul a început ofensiva militară în Fâșia Gaza. Vizita lui Haniyeh în Turcia a avut loc la trei zile după ce acesta s-a întâlnit cu ministrul turc de externe, Hakan Fidan, la Doha.
„Au fost discutate chestiuni legate de atacurile Israelului asupra teritoriilor Palestinei, în special asupra Fâșiei Gaza, de eforturile pentru livrarea adecvată și neîntreruptă a ajutorului umanitar în Gaza și de procesul de pace echitabil și durabil în regiune”, a precizat biroul președitnelui turc, într-un comunicat de presă.
Vizita a avut loc pe fondul escaladării tensiunilor regionale în urma presupusului atac efectuat de Israel asupra Iranului vineri dimineață.
„Erdogan a subliniat că Israelul nu ar trebui să beneficieze de pe urma evoluțiilor (dintre Iran și Israel, n.r.) și că este important să se facă eforturi care să atragă din nou atenția asupra Fâșiei Gaza”, precizează comunicatul.
Turcia, țară membră NATO, a denunțat ofensiva Israelului în Gaza după asaltul Hamas din 7 octombrie anul trecut asupra sudului Israelului și a cerut o încetare imediată a focului.
Erdogan a catalogat Hamas drept o „mișcare de eliberare”, în timp ce a criticat Occidentul pentru ceea ce el a numit sprijinul necondiționat acordat Israelului. Ankara a impus, de asemenea, restricții comerciale împotriva Israelului.
În cadrul întâlnirii de sâmbătă, Erdogan i-a spus lui Haniyeh că Turcia își continuă eforturile diplomatice pentru o încetare permanentă a focului, precum și pentru înființarea unui stat independent al Palestinei, potrivit comunicatului.
De asemenea, Erdogan i-a spus lui Haniyeh că „este vital pentru palestinieni să acționeze în unitate” în acest proces.
„Cel mai puternic răspuns față de Israel şi calea spre victorie este prin unitate şi integritate”, a punctat liderul turc, conform aceleiași surse.
Gruparea militantă palestiniană Hamas a preluat controlul în Gaza în 2007, la un an după alegeri, în urma unui scurt război civil cu forțele de securitate ale Autorității Palestiniene (AP). Conducerea exercitată de AP se manifestă în prezent doar pe teritoriul Cisiordaniei, ocupat de Israel.
Eforturile de reconciliere a celor două părți – Hamas și AP – au eșuat până acum din cauza problemelor spinoase legate de împărțirea puterii.
Foto: Profimedia Images