„Unități specializate ale armatei detonează pagere și dispozitive de comunicare suspecte în diferite zone. Prin urmare, cetățenii sunt îndemnați să stea departe de locurile de detonare, să raporteze orice dispozitive sau obiecte suspecte și să evite să se apropie de acestea”, a transmis armata libaneză.

La rândul său, Autoritatea Aeronautică Civilă libaneză (LCAA) a anunţat interzicerea transportului de pagere sau aparate walkie-talkie la bordul avioanelor care decolează sau aterizează la Beirut, măsură ce rămâne în vigoare „până la noi ordine”. Aparatele de acest fel descoperite la controlul de securitate vor fi confiscate, adaugă autoritatea.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că exploziile consecutive de dispozitive electronice din Liban, despre care se presupune că au fost cauzate de Israel, reprezintă „o declarație de război”.

„Nu există nicio îndoială că am fost supuși unei lovituri majore de securitate și umanitare, fără precedent în istoria rezistenței noastre și poate în istoria conflictului cu inamicul. În ultimele două zile, într-un minut în fiecare zi, inamicul a vrut să omoare 5.000 de oameni fără să-i pese de nimic”, a spus Hassan Nasrallah.

„Răspunsul nostru este, în numele martirilor și al răniților, că frontul din Liban nu se va opri până nu încetează agresiunea împotriva Gazei, indiferent de sacrificii. Exploziile au fost o operațiune teroristă majoră, un act de genocid și un masacru și echivalează cu o declarație de război”, a continuat Hassan Nasrallah.

Potrivit ultimului bilanț oficial, cele două valuri de explozii au provocat 37 de morţi şi 3.539 de răniţi.

În primul val de explozii, cel de marți în care au explodat pagerele, au murit 12 persoane, iar în cel de-al doilea, în care au explodat miercuri staţiile de emisie-recepţie, au murit alte 25. 

Potrivit Hezbollah, cel puțin 38 de membri ai grupării islamiste au fost uciși de marți după-amiază, cea mai sumbră perioadă pentru grup de când a început războiul Israel-Hamas pe 7 octombrie.

Militanții susținuți de Iran nu au oferit detalii despre circumstanțele acestor decese sau dacă ele au fost cauzate de exploziile dispozitivelor de comunicații sau au avut loc pe câmpul de luptă.

Dar având în vedere că Ministerul Sănătății din Liban a anunțat cinci morți pe câmpul de luptă de marți, asta înseamnă că 33 de luptători Hezbollah au fost uciși în atacurile care au vizat dispozitivele wireless.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News