Coaliția a lansat un raid american ce îl vizape liderul Daesh (n.r.-  echivalentul arab al acronimului în limba engleză ISIS), Abu Bakr al-Baghdadi, care își schimbă locația în mod constant în Irak și Siria. Însă, potrivit servicilor locale de securitate acesta a reușit să scape în ultimul moment.

Acesta participa la o întâlnire comandanților ISIS din oraș. „Al-Baghdadi a scăpat în ultimul moment de un raid aerian vizând o reuniune a comandanţilor Daesh la Mosul”, au spus sursele citate, fără a preciza dacă raidul a fost desfăşurat de forţele irakiene sau de coaliţia internaţională condusă de Statele Unite.

Premierul Irakului a declarat luni dimineața că a început ofensiva pentru a recuceri oraşul Mosul, aflat sub controlul jihadiştilor din Statul Islamic. Aceasta ar putea dura însă săptămâni și luni întregi , potrivit unui oficial american. La operațiunea, ce este plănuită de câteva luni,  participă 54.000 de membri ai forţelor irakiene.

Lupta ar putea dura câteva luni

„Această operaţiune pentru a prelua din nou controlul asupra celui de al doilea oraş ca mărime din Irak va dura, probabil, săptămâni, poate chiar mai mult”, a avertizat locotenentul general Stephen Townsend, noul comandant al coaliţiei internaţionale antijihadism condusă de Statele Unite.

“Lupta se anunţă lungă şi dificilă, dar irakienii sunt pregătiţi, iar noi vom fi alături de ei”, a adăugat acesta.

Asaltul asupra oraşului Mosul ar putea fi una dintre cele mai mari operaţiuni militare ce are loc în Irak de la invazia din 2003 ce a dus la răsturnarea de la putere a lui Saddam Hussein.

Acesta este ultimul bastion important pe care organizaţia teroristă Stat Islamic îl mai are în Irak. Statele Unite vor susţine ofensiva. Jihadiştii sunt pregătiţi şi, cel mai probabil, vor folosi civili pe post de scuturi umane, cum au făcut de multe ori în alte confruntări.

Mosul este al doilea cel mai mare oraș din Irak și a devenit din iunie 2014 capitala autoproclamatului Stat Islamic, iar locuitorii au fost sfătuiți să stea departe de locul unde vor avea loc confruntările.  Pierderea acestui oraş, apreciază unii oficiali, ar marca înfrângerea definitivă a Statului Islamic în Irak.

ONU și-a exprimat îngrijorarea pentru cei 1,5 milioane de oameni ce locuiesc în zonă, avertizând că această confruntare ar putea avea un impact umanitar major.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News