„Astăzi, 7 septembrie, cetățeanul de opoziție Edmundo Gonzalez Urrutia, care de câteva zile este refugiat voluntar în Ambasada Regatului Spaniei la Caracas, a părăsit țara și a cerut azil politic de la acel guvern”, a declarat vicepreședintele Delcy Rodriguez, adăugând că Venezuela i-a permis lui Gonzalez să plece „de dragul liniștii și păcii politice a țării”.

Ministrul spaniol de Externe, José Manuel Albares, a precizat că Gonzalez a plecat „la propria sa cerere” în Spania cu un avion al forțelor aeriene spaniole.

„Guvernul Spaniei se angajează să respecte drepturile politice și integritatea fizică a tuturor venezuelenilor”, a scris Albares, într-o postare pe rețeaua X.

Edmundo Gonzalez nu a răspuns la cel puțin trei citații prin care era chemat în fața procurorilor, în cadrul unei investigații privind afirmațiile că a obținut o victorie răsunătoare în alegerile prezidențiale.

Autoritatea electorală din Venezuela, o instituție din care fac parte mulți aliați ai președintelui, l-a declarat câștigător al scrutinului pe actualul lider de la Caracas, Nicolas Maduro, cu 51% dintre voturi.

Opoziția susține însă că Gonzalez a câștigat în mod clar alegerile și a refuzat să recunoască victoria proclamată de Maduro. O reacție similară a venit și din partea altor state sud-americane.

În tot acest context, în Venezuela au izbucnit proteste soldate cu victime și în timpul cărora mii de oameni au fost arestați.

De asemenea, SUA au cerut guvernului de la Caracas să publice „imediat” date specifice cu privire la alegerile prezidențiale și au confiscat și unul dintre avioanele lui Maduro, despre care afirmă că a fost cumpărat cu încălcarea sancțiunilor americane.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News