„Sunt recunoscător că am avut ocazia să vorbesc cu reprezentanţii acestei ţări în cursul zilei. Cu preşedintele parlamentului, care m-a invitat, dar şi cu premierul şi preşedintele republicii, şi, în cele din urmă, cu primarul acestui oraş”, a declarat Merz la finalul zilei, în faţa jurnaliştilor de la Kiev.
În cadrul vizitei, liderul opoziției germane a criticat și atitudinea lui Olaf Scholz, afirmând că situaţia din Ucraina „nu se poate vedea doar la televizor, trebuie să o fi văzut pentru a înţelege întreaga tragedie a unor astfel de atacuri” comise de forţele ruse.
Remarca vine după ce Olaf Scholz a refuzat invitația președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a se deplasa la Kiev invocând decizia părții ucrainene de a refuza primirea președintelui german Frank-Walter Steinmeier. Steinmeier plănuia să meargă pe 13 aprilie la Kiev cu președinții Estoniei, Letoniei, Lituaniei și Poloniei, dar a fost refuzat din cauza pozițiilor anterioare apropiate de Rusia.
Ambasadorul Ucrainei la Berlin l-a caracterizat drept „ofuscat” pe Olaf Scholz pentru refuzul de a vizita Kievul. „Să te comporți ca un ofensat nu aduce a om de stat”, a catalogat diplomatul decizia liderului german.
Vizita la Kiev a liderului conservatorilor germani nu a fost primul moment când a Merz a dorit să se diferențieze de Scholz privind situația din Ucraina. El a ținut un discurs înflăcărat săptămâna trecută în timpul votului din parlamentul german privind trimiterea de arme grele în Ucraina, potrivit DW.
Merz l-a descris pe Scholz ca fiind nesigur, slab, ezitant și timid. El l-a avertizat pe Scholz împotriva unei „politici de liniște” față de Rusia – referindu-se la concesiuni politice, materiale sau teritoriale către o putere agresivă în speranța de a evita conflictul. CDU-ul lui Merz i-a atacat de săptămâni întregi pe social-democrații (SPD) din cauza atitudinii lor istorice prietenoase față de Rusia.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia