Protestatarii au reuşit să intre în așa-zisul parlament local şi într-o clădire a pretinsei administraţii prezidenţiale din Abhazia pentru a împiedica ratificarea unui acord care permite companiilor ruse să investească în această regiune de pe țărmul Mării Negre. Zece manifestanți au fost răniți în manifestațiile de vineri în timp ce cereau mai ales demisia lui Aslan Bjania.
„Pentru a menţine stabilitatea şi ordinea constituţională (…) demisionez din funcţia de preşedinte al Republicii Abhazia”, a anunțat Aslan Bjania într-o scrisoare trimisă marţi preşedintelui „parlamentului” local şi făcută publică de serviciul său de presă.
Abhazia, o mică regiune situată între Munţii Caucaz şi coasta Mării Negre, şi-a declarat unilateral independenţa față de Georgia în 1992, un act recunoscut de Rusia și alte patru state, dar nu şi de comunitatea internaţională.
Acordul economic cu Moscova care i-a scos pe protestatari în stradă
În conformitate cu acordul încheiat marţi între guvern şi opoziţie, demisia lui Bjania a fost condiţionată de părăsirea de către protestatari a clădirilor administrative ale autorităților separatiste abhaze. În cele din urmă, protestatarii au părăsit piaţa din faţa pretinsei administraţii prezidenţiale de la Suhumi, capitala Abhaziei.
Conform acordului, așa-numitul vicepreşedinte Badra Gunba va fi „preşedinte interimar” până la următoarele alegeri anticipate.
Opoziţia de la Suhumi se teme că acordul economic cu Moscova semnat la sfârşitul lunii octombrie va deschide calea ruşilor de a cumpăra apartamente în Abhazia. Vânzarea de proprietăţi rezidenţiale către străini a fost interzisă în 1995 în Abhazia, care are o populaţie de aproximativ 240.000 de locuitori, precizează AFP.
Moscova susține că opozanții din Abhazia nu au fost respectuoși
Ministerul rus de Externe s-a declarat „îngrijorat” de aceste tensiuni şi a susținut că opoziţia „nu a găsit posibilitatea de a-şi rezolva diferendele cu autorităţile legitime printr-un dialog civilizat şi respectuos”.
În urma unui scurt război între Rusia și Georgia, în august 2008, Kremlinul a recunoscut independenţa a două regiuni separatiste georgiene limitrofe teritoriului său: Abhazia şi Osetia de Sud. De atunci, Rusia a menţinut o prezenţă militară în aceste regiuni.
Abhazia şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Georgia la căderea URSS şi şi-a apărat-o în timpul unui război împotriva forţelor georgiene la începutul deceniului 1990-2000, cu sprijinul neoficial al Moscovei.
Cont_Adevarat • 20.11.2024, 11:36
Nu au fost respectuosi. Adica nu au pupat cizma ruseasca cu respect!
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 19.11.2024, 22:23
Vai, dar nu se poate aşa ceva! Cum adică să protestezi și să te opui când ruşii vor să reverse un val de abundenţă peste tine?! Păi asta e revoluție colorată toată ziua, lasă că vin ele tancurile rusești să-i readucă pe calea cea dreaptă. Unde pui că așa-și mai reface invincibila armată roșie, cea mai invincibilă din lume, reputația cam zdrențuită în Ucraina. N-ar trebui să fie prea greu cu niște civili.