Locuri suplimentate în unele cazuri

“Am spus de la început că nu se poate începe aşa, în pripă, însă reprezentanţii ministerului nu au vrut să asculte. Avem informaţii clare că în fiecare oraş din ţara asta s-au făcut sute de vize de flotant peste noapte, în jurul şcolilor bune. Trebuiau să fie luate în considerare doar mutările de dinainte de publicarea metodologiei privind organizarea clasei pregătitoare”, a precizat Simion Hăncescu (foto), şeful Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, care reuneşte membri din peste 4.500 de şcoli din România.
Între timp, ministerul se pregăteşte să facă faţă noului val de proteste. La şcolile căutate, numărul locurilor a fost deja suplimentat, dar nu la nivelul cererilor, iar de o nouă extensie nu poate fi vorba, pentru că spaţiile sunt limitate. În următoarele două săptămâni se vor cerne solicitările depuse de toţi părinţii care vor o altă şcoală decât cea din cartier. Iar cei care nu vor fi acceptaţi nu pot decât să se consoleze sau… să dea Ministerul Educaţiei în judecată.

Cătălina, înscrisă ieri la şcoala dorită

Maria Rădoi (66 de ani), bunica micuţei Cătălina, care la toamnă va merge în clasa 0, nu este mulţumită deloc de calendarul înscrierilor. “Părinţii au ales o şcoală care e vizavi de serviciul tatălui micuţei, însă s-au lovit de un refuz la început şi asta în condiţiile în care la unitatea respectivă se fac trei clase 0 şi erau înscrişi numai 11 copii. Însă, din câte am înţeles, azi (n.r. – ieri) până la urmă s-a rezolvat problema”.

«Nu am avut probleme la înscriere»

Alex a abia aşteaptă să meargă la şcoală. Ieri, pe micuţ l-a luat de la grădiniţă naşa sa, Maria Iliescu (58 de ani), care ne-a mărturisit că puştiul a fost înscris la o unitate pe care au ales-o părinţii săi, nicidecum la cea de care aparţin. “Este o şcoală din sectorul în care locuim şi din câte am înţeles nu a fost nici o problemă la înscriere”, ne-a spus femeia.

Alexandrina era arondată la altă unitate

“Eu am vrut ca fiica mea să meargă la şcoala la care am învăţat eu şi fratele meu. Însă când m-am dus să-mi înscriu copila am aflat că nu mai suntem arondaţi la şcoala respectivă. Am fost şocată de schimbare. Dar am vrut să fiu cinstită şi am mers şi la unitatea de învăţământ de care aparţinem, însă nu mi-a plăcut deloc. Aşa că ne-am întors la prima variantă şi, din fericire, am rezolvat problema”, ne-a mărturisit Ana-Maria Coadă, mama Alexandrinei, mulţumită că fiica ei va învăţa la aceeaşi şcoală ca şi ea.

Sesizaţi orice problemă întâmpinată Inspectoratului General

În Bucureşti, au fost mai multe cazuri în care părinţii au sesizat că micuţii de pe aceeaşi stradă sunt arondaţi la şcoli diferite sau că aceeaşi adresă este arondată mai multor şcoli. O problemă a fost, de exemplu, pe str. Polonă, unde mai multe numere s-au aflat la şcoli diferite. Inspectorul general pe Capitală Cristian Alexandrescu susţine că aceste cazuri au fost rezolvate, însă părinţii care întâmpină probleme pot sesiza inspectoratul. “Orice situaţie o rezolvăm punctual, pentru fiecare există câte o soluţie pe care o găsim în funcţie de situaţia respectivă”, a spus Alexandrescu.
Orice problemă poţi să ne-o sesizezi la subiecte@libertatea.ro

Cele mai căutate şcoli din Capitală, 11 şi 56

În Capitală, s-au înscris în prima etapă 5.650 de copii în clasa pregătitoare. A fost “bătaie” pe Şcolile 11 şi 56, pentru care Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a şi suplimentat numărul de locuri disponibile. Pentru clasa zero, la Şcoala nr. 11 mai sunt 8 locuri libere, iar la Şcoala nr. 56 au fost ocupate, ieri, toate. Părinţii din Bucureşti care doresc să vadă situaţia locurilor disponibile la şcoala unde ar vrea să înveţe copilul lor pot accesa secţiunea special creată pe site-ul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, https://www.ismb.edu.ro/Subpa gini/pregatitoare/clasa_preg.php.

Alte criterii de înscriere faţă de cele generale, specifice fiecărei şcoli

  • insistenţa părinţilor;
  • bunicii copiilor au fost sau încă sunt cadre didactice;
  • părinţii au fost elevi la şcoala respectivă;
  • şcoala se află în apropierea locului de muncă al părinţilor.

Galaţi. Şi-a înscris fetiţa în mai puţin de trei minute

Inspectoratul Şcolar General din Galaţi a mărit personalul pentru înscrierea copiilor, astfel încât să nu se formeze cozi. Margareta Palenciuc şi-a înscris fetiţa, la Şcoala nr. 29, în mai puţin de trei minute. “Poate mergea şi mai repede, dar am uitat eu să completez câteva căsuţe. Sper ca fetiţa mea să prindă loc în această şcoală. Nu suntem din circumscripţie, dar îndeplinim un criteriu, cel legat de locul de muncă al părinţilor”, ne-a spus Margareta.

Sibiu. Peste 2.000 de locuri libere

Şi la Sibiu a început, ieri, cea de-a doua etapă a înscrierilor celor mici în clasa I şi în clasa pregătitoare, din prima tranşă rămânând nu mai puţin de 2.184 de locuri libere în tot judeţul. Cele mai multe dintre ele, 1.442, sunt pentru clasa pregătitoare, iar celelalte 742 au rămas neocupate la clasa I, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Dolj. În opt şcoli, nici un copil înscris până acum

Proiectul clasa pregătitoare nu pare să fie eficient în judeţul Dolj, mai ales pentru şcolile din mediul rural, în opt dintre acestea nefiind nici un copil înscris până în prezent. Potrivit Ceraselei Cremene, de la Inspectoratul Şcolar, instituţiile de învăţământ unde nici un copil nu a fost înscris sunt în localităţile Galiciuica, Dioşti, Coţofenii din Faţă, Carpen, Cârcea, Pleşoi, Vela, Teasc. Există şi şcoli unde efectivele numără mai puţin de zece elevi.

Avocatul Mihai Radu: „Părinţii încă pot da statul în judecată”

Părinţii nemulţumiţi de modul în care autorităţile pun în aplicare ordinul Ministerului Educaţiei privind înscrierea micuţilor în clasa 0 şi clasa I încă mai pot da statul în judecată. Contactat de reporterii Libertăţii, avocatul Mihai Radu a explicat că din punctul său de vedere, anumite condiţii din ordinul ministrului sunt de-a dreptul aberante, iar pe lângă acestea, anumite şcoli şi-au mai făcut şi alte reguli proprii, care îi pun în dificultate pe părinţi. “Dacă vor să atace ordinul ministrului în totalitate, pot chema în judecată instituţia, formulând cerere în anulare. Dacă îi nemulţumesc aspecte particulare, de genul «şcoala X m-a respins, deşi copilul meu era eligibil», părinţii pot, de asemenea, să le atace separat, în contecios-administrativ”, a afirmat avocatul. Juristul a mai explicat că deciziile Curţii de Apel Bucureşti de respingere a cererilor de suspendare a ordinului Ministerului Educaţiei privind înscrierea micuţilor în clasa 0 şi în clasa I nu sunt irevocabile şi că a-tunci când magistraţii vor motiva hotărârile, cel mai probabil, acestea vor fi atacate cu recurs.

 
 

Urmărește-ne pe Google News