„Cred că am fost cu toţii zguduiţi de mărturiile victimelor faptelor din cadrul universitar care au ieşit în mass-media în ultima vreme. Am discutat deja, împreună cu colegii de la alte ministere şi instituţii publice, şi am decis că vom lucra împreună cu specialiştii de la Ministerul Justiţiei, de la alte ministere vizate, de la Autoritatea Naţională pentru Egalitate de Şanse în colaborare cu Consiliul Rectorilor pentru a creiona un circuit legislativ astfel încât orice sesizare să intre rapid în circuitul de analiză, indiferent de forma sa, anonimă sau neanonimă”, a spus Ligia Deca.
„Sesizările care vizează fapte cu caracter penal, spre exemplu hărţuirea, vor fi transmise direct la procurori şi la Poliţie în urma analizei realizate acolo unde se realizează sesizarea”, a adăugat ministra educației.
De asemenea, Deca a vorbit despre „armonizarea legislaţiei în acest domeniu pentru tot sistemul public, având în vedere că regulile privind cercetarea la locul de muncă se aplică tuturor domeniilor din societate, de aici nevoia de a ne consulta interinstituţional”.
Până la începutul anului universitar, a mai precizat ministra, va exista un raport privind felul în care au fost înregistrate, analizate şi soluţionate sesizările referitoare la încălcarea eticii şi deontologiei universitare, în baza auditării comisiilor de etică din toate universitățile din țară.
Alfred Bulai, șef al Departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA din București, a fost acuzat de foste studente că le cerea să se dezbrace, că le mângâia și chiar că a făcut sex cu unele, a dezvăluit site-ul Snoop.ro, luni, 29 iulie.
„O să am detalii și poziții clare doar după ce prezint poziția mea în Comisia de Etică din SNSPA. Vă rog să mă înțelegeți că trebuie să ofer toate lămuririle mai întâi colegilor din Comisia de Etică”, a declarat Bulai pentru Libertatea.
Acuzații de hărțuire sexuală îl vizează și pe actualul conferențiar universitar și prodecan al Facultății de Științe Politice la SNSPA, sociologul Marius Pieleanu. Una dintre cele care a făcut astfel de acuzații la adresa lui Pieleanu este fosta ministră a justiției Ana Birchall.
Foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
A.P.00 • 02.08.2024, 08:17
Are deja cadrul legal. SNSPA are dreptul să ii ceara, in cadrul contractului sau de munca, conform legii invatamantului, să meargă frumos la o evaluare la psihiatru și sa vina cu un aviz specific pt învățământ. Dacă nu il obține, atunci la revedere contract de munca. Este acum obligatoriu la promovări in învățământ și ori de câte ori situația o impune. Instituția (angajatorul) decide !
hurricane • 01.08.2024, 19:26
sa sa cerceteze dar nu cum ii obiceiul la noi 100 de ani, sa se cerceteze in stare de urgenta si decizia sa fie data in cel putin 1 un an si atunci o sa vedem ce lector,, profesor o sa mai aiva chef de abuzuri, hartueli si alte mizerii
gigiladrea • 01.08.2024, 19:04
problema e foarte veche de peste 45 de ani si era si este raspandita oriunde exista sefi care abuzeaza de functii in institutii, firme private si de stat, oriunde; toata lumea a stiut intotdeauna de acesta problema inclusiv guvernantii dar au ignorat-o; la noi totul se face cu intarzieri de 30 - 40 de ani sau niciodata inca un exemplu de tara esuata intr-o catastrofa economica si sociala continua tot de peste 45 de ani