„Informaţiile primite de la inspectoratele şcolare arată că în anul şcolar trecut numărul cazurilor de violenţă a fost în scădere cu aproximativ 44% faţă de anul şcolar anterior. Au fost raportate aproximativ 5.400 de cazuri de violenţă. Cele mai multe dintre actele de violenţă raportate se încadrează în categoria atac la persoană, aproximativ 73% dintre ele”, a anunţat Ligia Deca, într-o conferință de presă.
Ea a explicat că aproximativ 12.000 de elevi şi 88 de cadre didactice au primit sancţiuni pentru acte de violenţă în mediul şcolar în anul şcolar 2022-2023.
„Pentru a avea o imagine şi mai clară, vom modifica macheta de raportare a cazurilor de violenţă şi am dispus verificarea aplicării procedurii privind managementul cazurilor de violenţă”, a declarat Deca.
Bilanțul succint prezentat de Ligia Deca vine la aproape trei săptămâni distanță după ce mai mulți părinți au protestat în fața Școlii Gimnaziale „Nicolae Titulescu” din București, iar mama unui elev a acuzat că fiul ei a fost agresat sexual de două ori, prima dată în 2022, când avea 8 ani, autorul fiind alt minor.
Sisteme de supraveghere audio-video pentru asigurarea pazei
„În afară de măsurile pe care le-am luat deja, pe lângă activităţile de prevenţie, este important ca în situaţiile de violenţă să putem afla adevărul vizazi de ce se întâmplă, de faptele reclamate. Prin urmare, am considerat necesară modificarea cadrului legislativ pentru ca şcolile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video pentru asigurarea pazei şi protecţiei persoanelor şi a bunurilor precum şi ca măsură de prevenţie a actelor de violenţă ce pot apărea în spaţiul şcolar”, a declarat Ligia Deca.
Aceasta a explicat că prevederea actuală a legii permite şcolii supravegheare audio-video doar după consultarea cadrelor didactice a părinţilor sau elevilor majori.
„Modificarea propusă în proiectul de ordonanţă de urgenţă dă şcolii posibilitatea de a decide, în interesul comunităţii şi sigur în funcţie de specific, fără a mai fi condiţionată de acordul părinţilor sau al cadrelor didactice (…) Practic, şcolile care au instalat un sistem de supraveghere audio-video monitorizează activitatea din sălile de clasă şi îşi asumă răspunderea pentru respectarea prevederilor privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal”, a explicat Deca.
Ministrul „ducaţiei a precizat că sistemele audio-video pot fi instalate şi în exteriorul clădirilor, pe holuri, în sălile de mese, săli de sport, săli de festivităţi, cămine, internate, biblioteci şcolare sau centre de informare.
„Am încredere că, atât profesorii, cât şi părinţii şi elevii majori, de al căror acord era nevoie anterior pentru această măsură de siguranţă, vor înţelege necesitatea ei. Este o măsură prin care se asigură securitatea copiilor şi a tuturor celor care sunt în preajma lor în unităţile de învăţământ. Însă aş dori să subliniez, aceste înregistrări audio-video vor putea fi folosite numai în scopul investigării cazurilor sau sesizărilor de violenţă, respectiv a cazurilor ce vizează protecţia bunurilor”, a mai declarat Ligia Deca.
Ministrul a explicat însă că „şcolile nu pot folosi înregistrările audio-video în vederea evaluării profesionale a cadelor didactice, iar această interdicţie este prevăzută explicit în lege”.
„Pentru fapte grave de violenţă asupra minorilor directorul este obligat să sesizeze fapta la numărul unic 119”
Ministrul educației a transmis că școala trebuie să fie un mediu sigur. „Cred că evenimentele recente au fost un semnal de alarmă pentru noi toţi. Şcoala trebuie să fie un spaţiu în care toţi cei ce desfăşoară procesul educaţional sau sprijină acest proces să se simtă în siguranţă şi trebuie să avem toleranţă zero faţă de violenţă, iar măsurile pe care le propunem uneori necesită şi adaptarea cadrului legislativ”, a spus Ligia Deca.
Potrivit acesteia, cele mai recente măsuri pentru reducerea cazurilor de violenţă în şcoală şi intervenţie vizează formarea, până la sfârşitul lunii, a tuturor directorilor pentru aplicarea procedurii managementului cazurilor de violenţă.
„Această procedură care detaliază sarcinile pe care fiecare om din şcoală le are în cazul unui caz de violenţă, această procedură stabileşte clar paşii şi am rugat verificarea prin sondaj în minim 15 şcoli din fiecare judeţ a modului în care se respectă prevederile din procedură”, a mai declarat Deca.
Potrivit acesteia, pentru fapte grave de violenţă directorul şcolii este obligat să sesizeze poliţia.
„Pentru fapte grave de violenţă asupra minorilor directorul este obligat să sesizeze fapta la numărul unic 119, la care un reprezentant al DGASP preia cazul şi se atribuie un manager de caz”, a adăugat ministrul educaţiei.
Acesta a precizat că a fost crescut cu 1.200 numărul consilierilor şcolari în 2023. „În acest moment, statisticile noastre arată că 96% dintre şcolile din România beneficiază de cel puţin un profesor consilier şcolar şi, conform informaţiilor colectate de la inspectorate, în anul şcolar 2022 – 2023, peste 1.400.000 de elevi au beneficiat de serviciile acestor profesori consilieri”, a mai afirmat ministrul.
Un alt caz de violență a avut loc pe 11 martie în Târgu Mureș, unde un elev a fost reținut, după ce, dus la poliție pentru că a arătat gesturi obscene unui profesor, s-a întors la școală și și-a bătut diriginta.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
ciiprian24 • 26.03.2024, 22:12
O prostie. Nimeni nu poate pune camere video unde vrea. Nu se pot pune camere de vederi in birourile angajatilor fara acordul lor. Asta inseamna ca vor putea pune camere si in biroul primarului sau in biroul oricarui angajat. Va fi respinsa. Cadrele didactice trebuie sa sesizeze politia la fiecare caz de derapaj de la buna conduita a mucosilor si nu vor mai fi probleme.
Zamolxis_1 • 25.03.2024, 19:33
Securitatea comunista era mic copil in ceea ce priveste urmarirea populatiei, pe langa actualii ”democrati” ! Mai bine ar da legi ,”tovarasa” ministru, prin care sa redea drepturile profesorilor (pe care se presupune ca i-ar conduce), sa creasca pedepsele celor vinovati si sa sporeasca obligatiile elevilor si parintilor, reducand din drepturile absurde ale acestora!
mar_o_mar • 25.03.2024, 19:10
excelent! In fiecare clasa, pe holuri, si in laboratoarele scolilor si liceelor sa existe camere de supraveghere. Asta ar reduce f mult violenta in scoli. Poate se face ceva si in privinta consumarii de subsatente interzise in incita si prosimitatea scolilor.