Întrebată care este valoarea includerii principiului de etapizare a creșterilor în nota de fundamentare a ordonanței de urgență, și nu în ordonanța de urgență publicată în Monitorul Oficial, Ligia Deca a spus că „vizavi de aceste etape de creștere, în contextul economic actual, a fost asumat acel principiu în nota de fundamentare, cu eșalonarea pe 3 ani”.
Ministrul educaţiei a adăugat: „Consider că, în discuțiile pe legea salarizării, oricum aceste detalii vizavi de etapele de acordare, aceste tranșe de acordare vor fi reluate. Deci, este foarte posibil să ne aflăm într-o situație mai favorabilă după discuția concretă pe grilele din legea salarizării, pentru că legea salarizării include toate categoriile publice din sectorul public”.
„În ceea ce privește includerea în nota de fundamentare a ordonanței de urgență, ea reflectă angajamentul coaliției pentru ca acest principiu să se regăsească în noua lege a salarizării. Nu poate un text de ordonanță, care modifică actuala lege a salarizării, să includă o prevedere pentru o viitoare lege a salarizării, care o s-o abroge pe cea pe care ordonanța tocmai o modifică. Este, din punct de vedere juridic, să nu spun imposibil, dar extrem de complicat. Orice includere, în acest moment, în legislație ar însemna că se aplică separat de tot ceea ce va însemna legea salarizării publice pentru celelalte sectoare”, a spus Ligia Deca.
Or, primul pas pentru a da semnalul că vor crește salariile în educație a fost deja făcut prin aceste măriri. Mai mult decât atât, în nota de fundamentare, care este asumată la nivel guvernamental, este semnată, ca ordonanța, de cei doi miniștri inițiatori, de ministerele avizatoare, de vicepremier și de premierul României, statuează principiile pe care le vom avea atunci când vom clarifica și finaliza legea salarizării.
Ligia Deca:
Potrivit Curţii Constituţionale, „nota de fundamentare, prin prisma art. 1 alin. (5) din Constituție, este un document de motivare necesar în cadrul procedurii de adoptare a ordonanțelor de urgență, însă, odată adoptat actul normativ, rolul său se reduce la facilitarea înțelegerii acesteia”.
Vineri, Ligia Deca a venit cu noi explicații privind salariile profesorilor. „Toate salariile cresc, niciun salariu nu va scădea”, a declarat ministrul educației Ligia Deca la începutul conferinței de presă de vineri, 2 iunie, susținută la o zi după ce Guvernul a stabilit o creștere pe trei ani a salariilor profesorilor, o soluție respinsă categoric de sindicate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro