„Fac apel la cadrele didactice care trebuie să desfășoare protestul la școală să supravegheze elevii, chiar dacă nu țin orele, pentru că este absolut normal ca să nu avem sincope în procesul educațional și să nu aducem nici necazuri familiilor care știu că au copiii la școală în acel intervar orar”, a transmis Deca, la Digi24.
Legat de greva generală anunțată de sindicaliștii din învăţământ pentru luni, 22 mai, Ligia Deca şi-a exprimat speranţa că nu o să se ajungă în situaţia ca această formă de protest să fie declanşată.
„Am avut o întâlnire cu liderii federaţiei sindicale pe 9 mai. Multe lucruri nu ţin de Ministerul Educaţiei. Mâine o să avem o nouă întâlnire cu liderii sindicatelor din preuniversitar, pentru că avem un proces pe care o să îl demarăm şi anume negocierea contractului colectiv de muncă. Sunt incluse o serie de chestiuni care țin de concedii, faclități, măsuri de sprijin și sperăm să aibă loc și întâlnirile cu reprezentanții Guvernului care pot să avanseze discuții și vizavi de grila salarială, pentru că acolo este chestiunea care doare cel mai tare”, a punctat Deca.
Reprezentanţii federaţiilor sindicale din educaţie au anunţat marţi, 16 mai, că vor opri lucrul și vor intra în grevă generală din 22 mai. Greva va fi precedată de o grevă de avertisment, miercuri, 17 mai, între orele 11-13.
Printre revendicările sindicaliștilor se numără majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie.
Ligia Deca a recunoscut că salariul debutantului este mic, nemotivant, de aproximativ 2.800 de lei net, însă a susținut că un profesor are în schimb alte avantaje, precum „stabilitatea la locul de muncă, evoluția în carieră, satisfacția în procesul educațional”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro