„O lege bună respectă drepturile fiecărui elev, ale fiecărui student, ale fiecărui profesor, ale fiecărui angajat în sistemul de educație. O lege bună asigură cadrul pentru cultivarea identității naționale pentru fiecare copil român, indiferent dacă este școlarizat în țară sau în diaspora”, a afirmat Ligia Deca.
Ea a subliniat că și-a dedicat șapte ani de carieră profesională pentru acest proiect al legilor educației. Deca este ministru al educației din octombrie 2022, după ce anterior a fost consilierul prezidențial care a coordonat programul „România Educată”.
„Am încercat să aducem educația incluzivă în dezbaterea politică, una politicianistă, astfel încât să facem posibil un viitor potrivit fiecăruia dintre copiii noștri. Un viitor care înseamnă cultură generală, calificare, identitate profesională, valori trăite și împărtășite în comunitățile noastre, adică o viață împlinită”, a mai precizat ministrul.
Ea a militat, în discursul susținut în Senat, pentru o egalitate între ele, indiferent de forma de învățământ aleasă. „Un copil care alege o rută vocațională – de exemplu, cea militară sau pedagogică – nu este niciun fel mai prejos, este doar diferit de un copil care alege o rută teoretică, de exemplu, intensiv bilingv”, a precizat Deca.
„Nu trebuie să uităm că fiecare copil este unic și merită să fie ajutat să își aleagă drumul care i se potrivește. Din punctul meu de vedere, elevul care studiază ceea ce îi place și care simte că a ajuns la liceul care i se potrivește va deveni un adult mai împlinit. O lege bună se asigură că fiecare elev merge la școală, indiferent de mediul din care provine și de veniturile pe care le are familia în care s-a născut”, a mai declarat ministrul educației.
În final, ministrul a subliniat că „cheia de control a succesului reformelor propuse este capacitatea noastră, a tuturor, de a le susține pe termen lung pentru a le vedea efectele reale”. „Și mai am o cheie, mai personală: să văd cum copiii, inclusiv al meu, își păstrează curiozitatea și plăcerea de a merge la școală pentru a învăța să descopere lumea”, a mai afirmat Ligia Deca.
Ea a arătat că în acest an se va încheia tot procesul de reformă la care se lucrează de ani buni în învățământul românesc. „Știu că despre o reformă a educației se vorbește de mulți ani. 2023 este anul în care putem închide acest ciclu al încercărilor și să începem să aplicăm măsurile care vor schimba fața învățământului din țara noastră”, a încheiat ministrul.
Legile educației au fost adoptate de guvern la finalul lunii martie și au fost trimise pentru dezbatere și votul final în Parlament. Dacă vor fi adoptate, ele vor aduce modificări substanțiale la modul cum este organizat învățământul preuniversitar, dar și cel superior.