Șeful statului a făcut declarații după ce Ligia Deca a depus jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni.
„Ne dăm seama cu toții că dacă vorbim despre educație, despre învățământ, suntem într-un moment foarte important. Sunt încredințat că proiectul «România Educată» nu doar că va merge mai departe, ci va merge mai departe cu noi energii și cred, sper, cu noi susțineri, atât din spațiul politic, cât și din spațiul învățământului și din spațiul public, la modul general”, a spus președintele Klaus Iohannis.
Șeful statului a precizat că proiectul legilor educației trebuie să ajungă cât mai rapid în Guvern și apoi la Parlament, pentru adoptare.
„Doamna ministru, nu doar dumneavoastră aveți nevoie de încurajări, de ajutor și de oameni buni profesioniști cu care să lucrați, ci întregul Guvern, pentru că pachetul de legi va trebui să ajungă cât se poate de repede în Guvern, care, prin vocea prim-ministrului Nicolae Ciucă, a declarat de la bun început că va prelua această sarcină și va lucra la acest pachet, astfel încât să fie prezentat Parlamentului un pachet coerent, modern, închegat, care realmente pune bazele unui sistem de educație pentru secolul XXI în România”, a încheiat Iohannis.
La ceremonia de la Palatul Cotroceni au mai fost prezenți premierul Nicolae Ciucă, vicepremierul Kelemen Hunor, președinta Senatului, Alina Gorghiu, și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.
Cu puțin timp înaintea depunerii jurământului, Klaus Iohannis a semnat decretul de numire în funcția de ministru al Educației a Ligiei Deca, propunerea făcută de PNL și transmisă de Guvern. Șeful statului a semnat mai întâi decretul prin care a eliberat-o pe Ligia Deca din funcția de consilier prezidențial.
Nominalizată cu câteva ore mai înainte de PNL
Premierul și liderul PNL Nicolae Ciucă a anunțat oficial luni, 3 octombrie, la prânz, că PNL o propune pe Ligia Deca pentru funcția de ministru al educației în locul lui Sorin Cîmpeanu, informație oferită de Libertatea încă de duminică, 2 octombrie.
Florin Cîțu și Florin Roman s-au abținut de la vot pentru că Ligia Deca „nu este membră PNL”, potrivit surselor Libertatea prezente în ședința liberalilor de la Parlament.
„Cei doi nu au avut nicio problemă cu doamna Deca din punct de vedere profesional. Florin Cîțu și Florin Roman s-au abținut de la vot doar pentru că doamna Ligia Deca nu este înscrisă în Partidul Național Liberal. Dar acest lucru va fi corectat în perioada următoare, adică doamna Deca va fi făcută membru PNL, după ce se va înscrie în partid”, au explicat sursele Libertatea.
Cine este Ligia Deca, noul ministru al Educației
Ligia Deca, 40 de ani, fost consilier al lui Klaus Iohannis, este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de Universitatea din Luxemburg, și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College.
În perioada 2010-2012, a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area.
În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice, profesor asociat la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).
Ligia Deca a colaborat în calitate de expert cu instituții precum Consiliul Europei şi Comisia Europeană. În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experți „Știința în educație” înființat la inițiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.
Deca a fost numită Consilier de Stat în iunie 2015, iar în decembrie 2019 a fost numită Consilier al preşedintelui Klaus Iohannis la Departamentul Educație și Cercetare, potrivit Administrației Prezidențiale.
.
Citește mai multe informații: Cine este Ligia Deca, noul ministru al Educației. Ce informații nu apar în prezentarea de pe site-ul Cotroceniului unde a fost consilier prezidențial