UPDATE ora 18.10: Ligia Deca a depus jurământul de învestitură ca ministru al Educației.

„Sunt încredințat că proiectul «România Educată» nu doar că va merge mai departe, ci va merge mai departe cu noi energii și cred, sper, cu noi susțineri, atât din spațiul politic, cât și din spațiul învățământului și din spațiul public, la modul general”, a spus președintele Klaus Iohannis, după ce Ligia Deca a depus jurământul.

UPDATE ora 16:50 Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire în funcția de ministru al Educației a Ligiei Deca, propunerea făcută de PNL și transmisă de Guvern, și a eliberat-o din funcția de consilier prezidențial.

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură va avea loc tot astăzi, la ora 18:00, la Palatul Cotroceni.

UPDATE ora 14.09: Premierul Nicolae Ciucă, lider al PNL, a făcut anunțul oficial după ședința liberalilor de la Parlament. „Astăzi, în ședința BPN am venit cu propunerea ca doamna Ligia Deca să fie propunerea PNL pentru funcția de ministru al Educației. Este în măsură să continue și să respecte de dezbatere și de aprobare a pachetului de legi (ale educației – n.r.) în Guvern, urmând ca până la finele lunii octombrie, acesta să fie aprobat și înaintat Parlamentului pentru dezbatere”, a anunțat Nicolae Ciucă, la finalul ședinței Biroului Politic Național al PNL.

Marcel Ciolacu, George Simion și Elena Lasconi, pe primele trei locuri în cursa prezidențială | SONDAJ
Recomandări
Marcel Ciolacu, George Simion și Elena Lasconi, pe primele trei locuri în cursa prezidențială | SONDAJ

Înainte de a anunța că Ligia Deca este propunerea pentru funcția de ministru, Nicolae Ciucă i-a mulțumit lui Sorin Cîmpeanu, printre altele, „pentru modul în care a înțeles să se sacrifice pe dumnealui pentru ca un proiect să poată să meargă mai departe”.

„Vreau să-i mulțumesc domnului ministru Cîmpeanu pentru întreg efortul pe care l-a făcut în această perioadă și pentru sacrificiul prin care împreună cu echipa de la Ministerul educației au reușit să finalizeze pachetul de legi pentru educație și pentru modul în care a înțeles să se sacrifice pe dumnealui pentru ca un proiect să poată să meargă mai departe”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat de ce liberalii nu au ales un om din partid pentru portofoliul educației, Nicolae Ciucă a precizat că au „căutat un om care știe conținutul pachetului de legi și este în măsură să preia din mers dinamica calendarului astfel încât pachetul de legi să intre la timp în Parlament”.

Întrebat, de asemenea, dacă în opinia sa Sorin Cîmpeanu nu ar fi trebuit să-și dea demisia din funcția de ministru al educației, Ciucă a precizat că „trebuie să facem diferența între o acuză și eticheta de vinovat”, care trebuie pusă de „instituții ale statului” și a adăugat că apreciează foarte mult activitatea fostului ministru Cîmpeanu, care „a muncit zi și noapte” la pachetul de legi ale educației.

George Simion, interviu integral la 55 de întrebări – powered by Libertatea: „Îi curățăm direct dacă le dau numele” | EXCLUSIV
Recomandări
George Simion, interviu integral la 55 de întrebări – powered by Libertatea: „Îi curățăm direct dacă le dau numele” | EXCLUSIV

Ce a spus Ligia Deca, nominalizarea PNL

La rândul său, Ligia Deca a afirmat că este nevoie de „o reformă profundă” în sistemul de educație, „iar viziunea «România Educată» tocmai asta este”.

„Mulțumesc membrilor BPN al PNL pentru încrederea cu care m-au învestit astăzi și pentru că m-au nominalizat pentru funcția de ministru al educației. PNL și-a asumat încă de la început proiectul «România Educată», și-a asumat politic ducerea lui la bun sfârșit și interpretez încrederea primită ca o misiune în acest sens. Am contribuit la realizarea proiectului și îmi doresc, în continuare, să duc la bun sfârșit ceea ce predecesorii mei au început în ceea ce privește operaționalizarea viziunii «România Educată»”, a spus Ligia Deca.

Poziția proiectului «România Educată» și a mea, personal, este că ne trebuie transparență maximă în tot ceea ce înseamnă lucrările academice realizate cu investiție publică, inclusiv tezele de doctorat.

Ligia Deca, propunerea PNL ca ministru al educației:

***

Știrea inițială: Propunerea a fost anunțată în ședința Biroului Politic Național (BPN) al PNL și a primit votul liberalilor, luni dimineață, 3 octombrie, potrivit unor surse politice aflate în ședință.

Bărbat achitat definitiv după ce a filmat trei femei în toaleta unei clinici medicale din București. Judecători: dreptul la viață privată nu e protejat în WC-uri publice
Recomandări
Bărbat achitat definitiv după ce a filmat trei femei în toaleta unei clinici medicale din București. Judecători: dreptul la viață privată nu e protejat în WC-uri publice

Surse din rândul PNL declaraseră încă de duminică pentru Libertatea că Ligia Deca va fi propunerea liberalilor pentru Ministerul Educației.

În ședința de azi, liderii PNL au votat-o pe Ligia Deca în unanimitate, cu excepția fostului premier Florin Cîțu și a lui Florin Roman. Potrivit surselor, cei doi au motivat abținerea pentru că actuala consilieră a lui Iohannis „nu este membră PNL”.

Potrivit informațiilor Libertatea, Ligia Deca urmează să se înscrie în PNL.

PNL își va prezenta propunerea partenerilor lor de guvernare din PSD și UDMR. Apoi, Guvernul o va propune oficial, urmând să fie învestită în funcție de Klaus Iohannis, prin decret prezidențial.

Cine este Ligia Deca

În vârstă de 40 de ani, Ligia Deca este consilier al preşedintelui Klaus Iohannis la Departamentul Educație și Cercetare din decembrie 2019.

Deca a obținut titlul de doctor în științe politice, în anul 2016, la Universitatea din Luxemburg și este absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College.

Începând din anul 2010 și până în 2012, a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area, potrivit Administrației Prezidențiale.

În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice, profesor asociat la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).

În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.

De asemenea, a colaborat cu Consiliul Europei şi Comisia Europeană, în calitate de expert.

Plagiatul lui Sorin Cîmpeanu

În acest moment, Ministerul educației este condus intarimar de Sebastian Burduja.

Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia din funcția de ministru al educației joi, 29 septembrie, după ce pe 26 septmbrie, jurnalista Emilia Șercan a publicat o investigația în PressOne, din care reiese că acesta a plagiat într-un curs universitar.

Totul a începutul în anul 2006, când Cîmpeanu și-a însușit 13 capitole scrise de doi alți autori „ca structură, ca text, ca imagini, ca date prezentate în tabele” dintr-o lucrare apărută în anul 2000, scrie jurnalista Emilia Șercan.

Totodată, aceasta precizează că Sorin Cîmpeanu „și-a însușit în mod fraudulos și paternitatea creației celor 13 capitole, trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar”.

Numele autorilor originali au fost înlocuite cu numele lui Cîmpeanu în ediția din 2006 în care Emilia Șercan a descoperit plagiatul, dar și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă.

Sorin Cîmpeanu a acuzat că dezvăluirile sunt „o încercare de a bloca legile educației”. Noile legi ale educației, care s-au aflat în această vară în dezbatere publică, includ o prevedere care, dacă va intra în vigoare, va desființa CNATDCU, consiliul care analizează plagiatele.

Foto: Eli Driu / Libertatea

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (4)

adriandan75   •   03.10.2022, 16:32

Cum adică " am venit cu propunerea"? Domn Ciucă ,după ce că ești bănuit de plagiat, adică de furt intelectual, acum ne mai și minți. Iar îți asumi ce nu este al tău?Iohannis ,adică șef'tu mai pe românește a venit cu propunerea , iar tu ai executat ordinul. Doamna este " made in Cotroceni" nu "made in Modrogan sau in Palatul Victoria", Iohannis a venit cu propunerea nu tu sau alți supuși din PNL. PS. Tipătescu ordonă, Pristanda execută .

ClaraM   •   03.10.2022, 13:43

Are un curriculum impresionant și pare ca e "pe bune" dar ma tem ca va susține actuala lege a educației.

    McCiuca   •   03.10.2022, 16:00

    ClaraM   •  03.10.2022, 13:43

    Are un curriculum impresionant și pare ca e "pe bune" dar ma tem ca va susține actuala lege a educației.

    Political science courses currently form part of the curriculum of two master’s programmes: Master in European Governance and Master in Legislative Studies. The Institute also has a lively community of PhD researchers and welcomes applications from candidates wishing to pursue doctoral studies in research areas listed above. No PhD degrees!!!!! Only researchers.

    McCiuca   •   03.10.2022, 15:48

    ClaraM   •  03.10.2022, 13:43

    Are un curriculum impresionant și pare ca e "pe bune" dar ma tem ca va susține actuala lege a educației.

    Curios, dar la Universitatea Luxemburg nu exista PhD (doctorat) in stiinte politice!!! Poate exista in 2016... dar ma indoiesc. Acum exista: - Science and Engineering (DSSE) - Humanities and Social Sciences (DSHSS) - Economics, Finance and Management (DSEFM) - Law (DSL) "Si tu Brutus..."

Vezi toate comentariile (4)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce a spus operatoarea care a introdus biletul câștigător la Loto 6/49 despre românul care a luat premiul de 9,5 mil. euro
Știrileprotv.ro
Ce a spus operatoarea care a introdus biletul câștigător la Loto 6/49 despre românul care a luat premiul de 9,5 mil. euro
Începe scandalul după înmormântarea lui Silviu Prigoană: „Rămâi mut. De ce să-l îngropi în secret? Totul este un circ. Honorius cu taică-su...”. Fratele lui Silviu Prigoană, Dan, a răbufnit
Viva.ro
Începe scandalul după înmormântarea lui Silviu Prigoană: „Rămâi mut. De ce să-l îngropi în secret? Totul este un circ. Honorius cu taică-su...”. Fratele lui Silviu Prigoană, Dan, a răbufnit
Lacrimi și scandal la mormântul lui Silviu Prigoană. Adriana Bahmuțeanu, scoasă din cimitir cu poliția: „Am venit cu o colivă, o coroană și o lumânare”
Libertateapentrufemei.ro
Lacrimi și scandal la mormântul lui Silviu Prigoană. Adriana Bahmuțeanu, scoasă din cimitir cu poliția: „Am venit cu o colivă, o coroană și o lumânare”
Mega-tunelul submarin care va lega o țară importantă din Europa de un alt mare continent. Va avea o linie feroviară de mare viteză și oamenii vor ajunge rapid dintr-un loc în altul
FANATIK.RO
Mega-tunelul submarin care va lega o țară importantă din Europa de un alt mare continent. Va avea o linie feroviară de mare viteză și oamenii vor ajunge rapid dintr-un loc în altul
Kosovo e Serbia? Ce spune un celebru istoric despre conflictul de secole dintre kosovari şi sârbi
GSP.RO
Kosovo e Serbia? Ce spune un celebru istoric despre conflictul de secole dintre kosovari şi sârbi
Val de reacții în online după ce Alina Eremia a apărut așa pe internet. Ce a povestit artista și cum au reacționat fanii: „E gravidă?”
Elle.ro
Val de reacții în online după ce Alina Eremia a apărut așa pe internet. Ce a povestit artista și cum au reacționat fanii: „E gravidă?”
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Horoscop financiar 17 – 23 noiembrie 2024. Descoperă ce SURPRIZE FINANCIARE îți aduc astrele
Financiarul.ro
Horoscop financiar 17 – 23 noiembrie 2024. Descoperă ce SURPRIZE FINANCIARE îți aduc astrele
Miki, furat din curtea familiei şi ucis cu sânge rece de un individ de 33 de ani din Maramureş. Labradorul era de ani buni eroul copiiilor bolnavi
Observatornews.ro
Miki, furat din curtea familiei şi ucis cu sânge rece de un individ de 33 de ani din Maramureş. Labradorul era de ani buni eroul copiiilor bolnavi
Horoscop 17 noiembrie 2024. Vărsătorii au nevoie de un strop de înțelepciune pe care nu-l pot găsi decât în interior
HOROSCOP
Horoscop 17 noiembrie 2024. Vărsătorii au nevoie de un strop de înțelepciune pe care nu-l pot găsi decât în interior

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI