Într-o postare pe Facebook, în care anunță că i-au fost retrase atribuțiile, Florin Lixandru reia criticiile PSD la proiectul privind legile educației. Dacă guvernul a stabilit ca martie 2023 ca termen pentru adoptarea lor, secretarul de stat cere „dezbatere amplă” și stabilește ca termen martie 2024.
„Momentan sunt pe funcţie, dar nu am nicio atribuţie. Eu aveam atribuţii pe învăţământ preuniversitar şi pe relaţia cu Parlamentul şi s-a abrogat ordinul prin care mi s-au atribuit acele atribuţii, momentan, până la o discuţie care ar avea loc în coaliţie în această seară”, a afirmat secretarul de stat, pentru Agerpres.
El propune și o serie de modificări la actuala formă a proiectului și invocă opoziția PSD pentru mai multe prevederi actuale.
- „Admiterea în liceu; PSD nu va accepta o formulă care restrânge drastic accesul copiilor la educație de calitate; este cel puțin discutabil dacă liceele să aibă dreptul să-și organizeze propriile admiteri, pentru că ar crește riscul practicii neloiale a meditațiilor și al corupției.
- Probele de bacalaureat: PSD privește cu multă rezervă înmulțirea probelor de examen, așa cum e propusă în proiect.
- Eliminarea specializării învățător/învățătoare din cadru liceelor pedagogice și modificarea formării învățătorilor; nu e o soluție, mai ales în condițiile lipsei acute de profesori dedicați.
- Învățământul special care, după opinia noastră, ar trebui să țină cont inclusiv de realitatea bazei materiale școlare.
- Nu în ultimul rând, Legea Educației trebuie să cuprindă și prevederi în ceea ce-i privește pe copii din diaspora. Dacă tot vrem să se întoarcă românii acasă trebuie să găsim soluțiile corecte pentru integrarea copiilor născuți și crescuți în diaspora.
- Au fost mult prea multe modificări ale Legii Educației, fără efectul scontat. Doar în ultimii 11 ani, Legea Educației a suferit 112!!! modificări
- PSD insistă ca de această dată să fie o dezbatere temeinică! România poate aloca anul 2023 pentru a analiza cu întreaga societate (factorii interesați din educație, sindicate, dar și cu părinții și asociațiile de elevi) pachetul legilor educației și apoi pentru a le dezbate și adopta în Parlament până la trimiterea cererii de plată 5, adică până cel târziu martie 2024”.
Dispute în coaliție privind calendarul de adoptare
Libertatea a relatat că specialiştii în educaţie din partea partidelor de coaliție, PSD, PNL şi UDMR, s-au întâlnit vineri dimineață, 27 ianuarie, pentru a discuta propuneri de îmbunătățire la legile educației, dar nu s-a ajuns la niciun consens.
Înaintea ședinței, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, i-a cerut liderului social-democrat, Marcel Ciolacu, refacerea legilor educației și prelungirea termenelor pentru prezentarea în coaliție şi în Guvern, argumentând că legile trebuie revizuite şi că este nevoie și de consultări cu mediile educaționale. Solicitarea sa a fost respinsă de către PNL.
Dezbaterea celor două proiecte ale legilor educației a fost principalul punct pe ordinea de zi a primei şedințe de coaliție de la Palatul Victoria din 10 ianuarie 2023. Atunci, liderii coaliției, Marcel Ciolacu (PSD), Nicolae Ciucă (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR), au convenit asupra unui calendar. Mai precis, ca legile educației să fie adoptate de Guvern până pe 15 februarie, iar Parlamentul să le voteze până pe 15 martie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro