Într-o conferință de presă susținută pe 18 iulie, secretarul șef al guvernului japonez, Yoshimasa Hayashi, a declarat, cu privire la informațiile potrivit cărora oficialul român a vizitat insulele Kunashiri și Shikotan, din Teritoriile de Nord (nume folosit de Japonia pentru Arhipelagul Kurilelor, n.red.): „Am contactat partea română pentru a confirma faptele. Nu am primit o explicație până în acest moment”.

„În plus, din partea noastră, am informat că, dacă se va confirma această vizită, ar fi inacceptabil, din cauza poziției Japoniei cu privire la cele patru insule nordice. În orice caz, guvernul va reacționa în consecință, în conformitate cu poziția Japoniei”, a spus Hayashi.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Potrivit presei japoneze, diplomatul român a vizitat insulele Kunashir și Shikotan în urmă cu aproximativ o săptămână în scop turistic, după ce a primit toate avizele necesare de la autoritățile ruse.

Informația că ministrul plenipotențiar al Ambasadei României în Rusia, Liliana Burda, a vizitat Insulele Kurile, a fost publicată pentru prima oară pe 12 iulie pe Telegram de canalul KP Sahalin, fiind apoi preluată de mai multe publicații locale, dar și de TASS, cea mai mare agenție de presă din Rusia, controlată de stat.

„Liliana Burda a vizitat Shikotan și Kunashir în scopuri turistice. Ea a obținut în mod independent permisele necesare și o trecere în zona de frontieră. Reamintim că Japonia revendică aceste insule, numindu-le teritoriile nordice. Rezultă că reprezentantul Ministerului de Externe al României a ignorat complet interesele teritoriale ale japonezilor, în ciuda acordului de parteneriat strategic dintre Japonia și România, care a fost semnat în martie 2023”, a scris sursa citată.

 

Alături de acest text sunt publicate mai multe fotografii în care Liliana Burda apare alături de alte persoane, dar și un video în care diplomatul și cei care o însoțesc se scaldă într-un izvor termal. Se afirmă că imaginile sunt surprinse în timpul vizitei Lilianei Burda în Kurile.

„Românii îi provoacă pe japonezi”

În același timp, mai multe canale de Telegram administrate de bloggeri militari ruși au interpretat vizita diplomatului român ca fiind o provocare: „România a devenit agresivă”. „Românii îi provoacă pe japonezi la militarizarea și înrăutățirea relațiilor cu Federația Rusă”, scrie canalul Telegram pro-Kremlin Two Majors, care adaugă: „Incidentul neașteptat nu a fost întâmplător și a avut scopul, în primul rând, de a-i irita pe japonezi, ai căror parteneri strategici vizitează insulele, cerând permisiunea Rusiei”.

„Bucureștiul revendică absorbția politică și culturală a Moldovei și încearcă activ să alunge Rusia din Transnistria. Autoritățile române oferă tot sprijinul posibil Ucrainei, inclusiv logistică pentru aprovizionarea cu arme și exportul de alimente ucrainene. Pe teritoriul României se construiește cea mai mare bază NATO din Europa. Deci alegerea românilor de a crea o posibilă provocare la granița îndepărtată a Rusiei pare destul de logică”, scrie Two Majors.

În final, canalul de propagandă pro-Kremlin adaugă: „Deci este foarte posibil ca românii și NATO să fi decis să-i provoace pe japonezi să întreprindă acțiuni mai active. În rest, este ciudat că un oficial din România, partener militar al Japoniei, cere Federației Ruse permisiunea de a vizita Insulele Kurile”.

Libertatea a solicitat sâmbătă, 20 iulie, un punct de vedere oficial de la Ministerul Afacerilor Externe, prin biroul de presă. După 24 de ore în care oficialii MAE nu au oferit niciun răspuns, am decis să publicăm articolul, urmând ca eventuala reacție să fie prezentată atunci când va fi oferită de MAE.

Istoria Insulelor Kurile

De la mijlocul secolului trecut, Moscova și Tokyo au purtat negocieri pentru a dezvolta un acord de pace în urma celui de-Al Doilea Război Mondial. Principalul obstacol în acest sens rămâne dezacordul cu privire la drepturile asupra părții de sud a Insulelor Kurile. După încheierea războiului, întregul arhipelag a fost inclus în Uniunea Sovietică, dar Japonia contestă dreptul de proprietate asupra Iturup, Kunashir, Shikotan și a unui grup de mici insule nelocuite. Ministerul rus de Externe a subliniat în mod repetat că suveranitatea Rusiei asupra acestor teritorii nu poate fi pusă la îndoială.

După ce Tokyo a impus sancțiuni antiruse în legătură cu situația din Ucraina, Rusia a încetat consultările cu Japonia în chestiunea unui tratat de pace. De asemenea, Moscova s-a retras din negocierile cu Tokyo privind stabilirea de activități economice comune în sudul Insulelor Kurile și a blocat extinderea statutului Japoniei de partener al Organizației de Cooperare Economică a Mării Negre.

În aprilie 2023, Kremlinul a transmis că Insulele Kurilele, ocupate de URSS după cel de-Al Doilea Război Mondial, sunt „o parte inseparabilă a Rusiei”, după ce diplomația niponă a transmis un comunicat prin care afirma că aceste teritorii se află sub ocupație rusească.

Urmărește-ne pe Google News