Astfel, articolul 13 menționează în mod clar începând de joi, 30 martie, că limba de stat a Republicii Moldova este limba română.
„Limba de stat a Republicii Moldova este limba română, funcționând în baza grafiei latine” scrie în punctul 1 al articolului 13 din Constituție. Mai jos este precizat faptul că textul „funcționând pe baza grafiei latine” a fost declarat desuet prin decizia Parlamentului din 16 martie, potrivit portalului legis.md.
Istoricul noii legi
Declaraţia de Independenţă, adoptată în 1991, prevedea că limba de stat în Republica Moldova este limba română, dar Constituţia, votată de Parlament în 1994, când majoritatea o reprezentau agrarienii şi socialiştii, a stabilit că limba de stat se numeşte moldovenească.
În decembrie 2013, Curtea Constituţională de la Chișinău a decis că textul Declaraţiei de Independenţă din 1991 prevalează asupra prevederilor Constituţiei din 1994.
În acest context, inițiativa de modificare a sintagmei „limba moldovenească” în „limba română” a fost demarată de Partidul Acțiune și Solidaritate, iar proiectul de lege, menit să implementeze decizia din 2013 a Curţii Constituţionale, a fost votat pe 16 martie 2023, în a doua lectură, în Parlamentul de la Chișinău, după ce ședința anterioară a fost marcată de scandal, având loc inclusiv îmbrânceli la tribună.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!