Satul Limba din comuna Ciugud este situat în vecinătatea Mureșului, pe o colină unde este construită și biserica, iar așezarea lui oferă o panoramă deosebită asupra luncii Mureșului și a municipiului Alba Iulia.
În localitate este o lege nescrisă, conform căreia cârciumile sunt ”interzise”. Oricine ar dori să deschidă o astfel de prăvalie s-ar lovi de dezaprobarea localnicilor, care nu își doresc un astfel de loc la ei în sat. Unii oameni din sat susțin că nu au avut niciodată un local unde să se consume numai băuturi alcoolice, iar alții spun că ultimele unități de alimentație publică, unde se servea și alcool, au fost desființate imediat după Revoluție. Acum, oamenii mai au doar un magazin alimentar, de unde își pot cumpăra băuturi alcoolice, scrie Ziarul Unirea.
Nu beau de frica nevestelor
Un localnic care susține că a administrat ultima cârciumă din sat, închisă după Revoluție, a explicat că limbenii nu beau de teama soțiilor. ”Ultimul bar din acest sat eu l-am patronat. Nu a meritat să-l țin deschis deoarece limbenii nu beau pentru că le e frică de neveste. În schimb, să știți, la acel bar veneau mulți din alte localități”, a spus bărbatul.
O altă explicație oferită de localnici pentru lipsa birtului este că oamenii din acest sat sunt foarte uniți, și nici într-un caz nu ar putea vreodată să bea într-un birt, deoarece se vizitează foarte des, ocazie cu care servesc și câte un pahar. Ba mai mult, oamenii spun că preferă ca întâlnirile să fie stropite cu vin și țuică din producție proprie, nu cu ce li s-ar servi într-o cârciumă, loc în care se practică de obicei ”îndoitul”. Dacă însă cineva ar ține neapărat să bea la cârciumă, cel mai apropiat local se află în Alba Iulia, în cartierul Oarda.
Fiii satului
Localnicii din Limba țin însă cu dinții de sărbătoarea lor ”Fii satului”. Aceasta este un legământ transmis an de an limbenilor, oriunde s-ar afla, pentru a veni acasă. Istoria recentă consemnează prima ediție a sărbătorii ”Fiii satului” în anul 1968, iar de atunci se repetă, cu sfințenie, an de an, în prima duminică din luna septembrie.
”Limbenii de pretutindeni ştiu că în prima duminică din septembrie a fiecărui an sunt aşteptaţi acasă. E un sentiment puternic, o bucurie lăuntrică aparte să stii că există o zi de sărbătoare în care eşti aşteptat şi dorit să vi acasă şi o lume întreagă să se bucure că ai putut veni. Limbenii trăiesc acest sentiment”, a spus Dorin Bucur, colonel în rezervă din Limba.
De sărbătoarea ”Fiii satului”, limbenii se întâlnesc la biserică, preotul oficiază un părăstas pe pomenire a eroilor, organizează un meci tradițional de fotbal, expoziții, lansări de carte, dialoguri și o mică petrecere.
Foto: Ziarul Unirea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro