Proiectul prevede ‘încadrarea în unitățile sanitare și a personalului de specialitate de asistență medicală cunoscător al limbii minorităților naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care cetățenii minorităților naționale fie au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, fie numărul lor este de cel puțin 5000’.
”În Comisia pentru drepturile omului, minorități și culte, în care lucrez, a trecut o inițiativă importantă a UDMR în legătură cu folosirea limbii materne în instituțiile de sănătate și anumite instituții de asistență socială. Noi ne-am bucurat foarte mult că a trecut, PSD a votat alături de noi și minoritățile naționale, de asemenea’, a declarat într-o conferință de presă deputatul UDMR Covasna, Benkő Erika.
Ea a mai menționat că face parte din echipa care pregătește amendamente la Legea Administrației Locale, care va face o serie de propuneri menite să asigure ‘o mai bună practică folosirii limbii materne în situații oficiale’.
‘Înseamnă mult că fac parte din această echipă, pentru că garantarea drepturilor lingvistice pentru minorități este o componentă foarte importantă în munca mea profesională’, a mai spus aceasta.
UDMR mai are și alte proiecte. Astfel, Uniunea lucrează la mai multe amendamente legate de folosirea simbolurilor naționale, regionale și ale comunităților locale, considerând că este foarte important să existe o legislație clară în acest sens, iar comunitatea maghiară să-și poată folosi în mod legal simbolurile proprii.