Printre modificările conținute de noile legi ale educației, prezentate într-o conferință de presă de Ligia Deca, se numără limitarea mandatelor rectorilor.

„Ddurata unui mandat de rector va fi de 5 ani, iar un mandat poate fi înnoit o singură dată. Totodată, o persoană nu va mai putea fi rector în aceeași universitate mai mult de 10 ani, indiferent de întreruperile din cele două mandate”, a spus ministrul educației.

Ea a adăugat că legea nu poate fi aplicată retroactiv, din rațiuni juridice.

„Nu începem numărătoarea mandatelor de la zero, dar juriștii mi-au spus că legea nu retroactivează. Deci, nu pot să fac o prevedere care este inclusă într-o lege să se aplice și din urmă”, a mai punctat Deca.

În acest moment, rectorii pot avea „două mandate succesive, complete”, în fruntea aceleiași universități. În 2014, Guvernul Ponta a introdus precizarea că mandatele trebuie să fie „complete”, ceea ce a permis unor rectori, printre care Sorin Cîmpeanu, Remus Pricopie și Mihnea Costoiu, să ocupe un al treilea mandat, pentru că unul a fost întrerupt în perioada în care au condus Ministerul Educației.

Urmărește-ne pe Google News