Daca plecati intr-o calatorie intr-un stat membru al UE si vreti sa faceti si cumparaturi acolo, este bine sa stiti ca anumite produse pot fi introduse in tara numai in cantitati limitate. In cazul in care depasiti aceste cantitati, trebuie sa platiti accize si in Romania.

Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana s-au modificat si limitele in ceea ce priveste cantitatea de produse accizabile care pot fi aduse dintr-un stat UE fara ca persoana fizica sa plateasca accize si in Romania. Care sunt aceste cantitati, dar si ce sanctiuni risca cei care le depasesc, am aflat de la Monica Ion, sef serviciu la Autoritatea Nationala a Vamilor.

Accize pentru produse in plus

Produsele pentru care s-au fixat limite de cantitati sunt tutunul si bauturile alcoolice. Daca bagajul contine o cantitate de tutun sau alcool mai mare decat cea admisa, se considera ca produsele sunt pentru uz comercial si nu pentru consum propriu, iar posesorul lor trebuie sa plateasca accizele aferente la autoritatea fiscala competenta.

Turistii care au asupra lor cantitati superioare acestor limite si se eschiveaza de la plata accizelor risca amenzi cuprinse intre 20.000 lei si 100.000 lei. In plus, autoritatile fiscale pot confisca produsele. In rest, persoanele fizice nu au restrictii in privinta cantitatilor de produse achizitionate intr-o tara UE si introduse in Romania.

Aceleasi prevederi sunt valabile si in cazul in care vreti sa scoateti produse din Romania catre un alt stat membru UE.

Cantitati admise pentru tutun si alcool

Tutun prelucrat:

-tigarete – 800 bucati (patru cartuse). Exceptie fac Anglia si Ungaria, pe teritoriul carora nu puteti intra cu mai mult de un cartus de tigari. Peste aceasta cantitate, platiti accize. In schimb, daca veniti din aceste doua tari spre Romania, puteti aduce patru cartuse, ca si  in restul statelor membre UE.
– tigari (cu o greutate maxima de 3 grame/bucata) – 400 bucati
-tigari de foi – 200 bucati
-tutun de fumat – 1 kg

Bauturi alcoolice:

-bauturi spirtoase (de exemplu, whisky) – 10 litri
-produse intermediare (de exemplu, cidru) – 20 litri
-vinuri si bauturi fermentate – 90 litri
-bere – 10 litri.

Statele care nu sunt membre UE au alte reguli

In cazul in care vizitati o tara care nu este membra a Uniunii Europene, regulile sunt cu totul altele. Potrivit reprezentantilor Ministerului Finantelor, exista limite pentru mai multe categorii de produse, iar depasirea lor presupune plata taxelor vamale si a celorlalte impozite (TVA si accize, dupa caz). Bunurile nu trebuie sa fie destinate comercializarii. Aceste baremuri se aplica si in cazul introducerii de produse pe teritoriul respectivei tari. Iata care sunt aceste produse si cantitatile considerate pentru uz personal.

Cantitati admise pentru tutun, alcool, parfumuri si medicamente

Produse din tutun: 

– fie 200 de tigarete,
-fie 100 de cigarillos (trabucuri cu o greutate maxima de 3 grame fiecare), 
– fie 50 de trabucuri, 
– fie 250 grame de tutun de fumat sau o combinatie proportionala a acestor produse diferite.

Alcool si bauturi alcoolice: 

– fie 1 litru de bauturi distilate si bauturi spirtoase, cu o tarie alcoolica mai mare de 22 % vol; alcool etilic nedenaturat de 80 % vol si mai mult
-fie 2 litri de bauturi distilate si bauturi spirtoase, aperitive pe baza de vin sau alcool, tafia, saké sau bauturi similare cu o tarie alcoolica de 22 % vol sau mai putin, vinuri spumante, vinuri licoroase sau o combinatie proportionala a acestor produse diferite
-fie 2 litri de vinuri usoare.

Parfumuri:

-apa de toaleta – 250 ml

Medicamente: 

-cantitate corespunzatoare nevoilor personale ale calatorilor.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News