Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a precizat că nu a existat niciun impact imediat în urma avarierii acestei linii – una dintre cele trei linii electrice de rezervă -, deoarece centrala a fost deja deconectată de la rețea.
La fel ca toate centralele nucleare, Zaporojie are nevoie de energie pentru a continua să răcească combustibilul nuclear din reactoare și combustibilul uzat. Singurul său reactor în funcțiune furnizează energie, dar, cu fiecare linie electrică externă care se întrerupe, pierde o linie de apărare împotriva unui potențial accident nuclear.
„Dintre cele trei linii de rezervă dintre centrala nucleară și centrala termică, una este acum avariată de bombardamente, în timp ce celelalte două sunt deconectate, i-a informat personalul operativ ucrainean de rang înalt pe experții AIEA prezenți la centrală încă de săptămâna trecută”, a transmis AIEA în comunicat, referindu-se la o centrală pe cărbune din apropiere.
Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru bombardamentele care au avut loc în apropierea centralei și în perimetrul acesteia, avertizând că există riscul unei catastrofe nucleare. Forțele ruse au preluat controlul asupra centralei în luna martie, la scurt timp după începutul invaziei, dar tehnicienii ucraineni continuă să opereze centrala.
O linie de rezervă a fost deconectată la începutul acestei săptămâni pentru ca un incendiu să poată fi stins.
Centrala de la Zaporojie, din sudul Ucrainei, are șase reactoare și este cea mai mare centrală nucleară din Europa.
Ucraina a anunțat miercuri că ar putea fi nevoită să închidă centrala, pentru a evita un dezastru și a cerut locuitorilor din zonele din apropiere să se autoevacueze, pentru propria siguranță.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia