Ştia clar că încalcă legea
În aceste condiţii, având în vedere şi faptul că preţul pentru respectiva medicaţie este decontat de Casa de Asigurări de Sănătate, procurorii au considerat că specialistul a încălcat legea cu bună ştiinţă, urmărind să obţină sume de bani din această afacere ilegală. Dilema pe care judecătorii sunt acum chemaţi să o desluşească este dacă decizia lui de a prescrie un număr crescut de pastile de metadonă este sau nu justificată din punct de vedere medical. Având în vedere susţinerile doctorului, dintr-un interviu acordat pentru o revistă medicală, creşterea dozei de metadonă pentru pacienţi este o metodă uzuală de tratare a dependenţei.
“Dacă un pacient care se află în tratament cu metadonă simte nevoia de heroină, trebuie să se adreseze de urgenţă medicului, care îi creşte doza de metadonă. În asemenea situaţii, medicul se poate duce destul de sus ca prag, fără nici un fel de probleme, fără a face nici un rău organismului”, spunea doctorul Bengescu.
Metadona, substitut al heroinei
Metadona, medicamentul de bază pentru tratamentul dependenţei de heroină, este un derivat sintetic de opiu, care lucrează ca substitut al heroinei în perioada dezintoxicării şi în perioada de întreţinere de după. Metadona a fost folosită începând cu perioada anilor 60, de când valul mare de consum de droguri a pătruns în Europa şi în Statele Unite. În România, metadona a fost folosită pentru dezintoxicarea de heroină începând cu anul 1996.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro