„Vaccinați-vă, dragii mei, mie îmi pare rău ca nu m-am vaccinat. Nu lăsați să treacă timpul. Îmi pare rău că am fost contra vaccinării și contra COVID. Am să promovez vaccinul. Medicii sunt într-adevăr niște eroi, trebuie respectați. Îmi plec capul în fața lor și îmi cer iertare pentru neîncrederea pe care l-am avut pentru ei”, a scris Erno Kovacs pe Facebook, marți, 5 octombrie.  

În ultimele luni, bărbatul a participat la mai multe proteste organizate de reprezentanții AUR în diferite orașe din țară și a distribuit postări pe Facebook în care îi îndemna pe oameni să nu se vaccineze, afirmând că nu vrea să fie cobai.  Bărbatul a încurajat participarea la protestul de sâmbătă, 2 octombrie, când peste 10.000 de oameni au ieșit în stradă la București împotriva restricțiilor impuse de guvern, dar și a vaccinării obligatorii. 

Pe TikTok, Erno Kovacs are peste 20.000 de urmăritori. 

„Acuma ai luat și tu bani să-i lauzi pe doctori?”

La scurt timp după ce Erno Kovacs a postat îndemnul la vaccinare, au început să curgă comentarii în care bărbatul, infectat cu COVID-19, era numit „trădător” și era acuzat că a luat bani ca să-i laude pe doctori. 

Ulterior, bărbatul a editat postarea, păstrând următorul text: „Chiar există covid Aveți grijă de voi și de familiile voastre. Mă înclin în fața medicilor au o misiune foarte grea Ei sunt chiar eroi. Vă felicit domnilor doctori”.

În final, a șters de tot postarea. 

„Măi, oameni buni, ce aveți cu mine de vorbiți așa de urât?”

A doua zi, Erno Kovacs a postat un alt mesaj pe Facebook, în care s-a plâns de reacțiile agresive primite. „Măi, oameni buni, ce aveți cu mine de vorbiți așa de urât de mine și mă înjurați ca la ușa cortului? Ce v-am greșit? Că dacă v-am greșit cu ceva îmi cer iertare de la voi, dar sincer nu v-am greșit cu nimic sau eu nu am voie ca să răcesc?”. 

A șters și postarea aceasta.

Singura postare rămasă pe pagina sa de Facebook este un mesaj de mulțumire pentru medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Zalău.

„Mulțumesc din suflet tuturor medicilor de la spitalul de boli infecțioase Zalău. Sunteți adevărați eroi, sunteți adevărați luptători cu acest nenorocit de virus îmi aplec capul în fața dumneavoastră”, a scris Erno. 

Atac din ambele tabere

În urma postării prin care îndemna la vaccin, bărbatul din Zalău a fost criticat atât de susținătorii vaccinului anti-COVID, cât și de cei care se împotrivesc vaccinării. 

Ce unește aceste mesaje e virulența lor. 

Ultima lui postare avea peste 200 de comentarii pe 6 octombrie, la ora 15.45. 

Comentarii din tabăra antivaccin

„Mai bine spune câți banii ai luat și lasă minciunile. Te-au făcut ăștia vedeta și pe tine. Cum se face că vedete închipuite ca voi se vindecă și omul de rând iese într-un sac?”.

„Ai șters sclavule îndemnul tău la vaccinare de ieri???”

„Ăsta minte. S-a vândut și el”.

Comentarii din tabăra provaccin

„Crapă și atunci vei fi mult mai convingător pentru cei pe care îi îndemnai să nu se vaccineze!”

„Ar trebui să nu fii primit în spital, să te oblige statul să mergi la privat…și să aibă acces la serviciile medicale cei ce s-au vaccinat, dar au alte probleme medicale și chiar urgențe… și nu au loc de idioți ca voi, care ocupați ATI și alții mor cu zile că nu au acces în spitale din cauza voastră!!!!”.

„Acum au ajuns medici eroii??? Acum nu îți mai dai cu pumni in piept? Dumnezeu e sus și nu doarme. așa ai meritat!!!!!!!!!!!!”

Daniel David: „Polarizarea, o caracteristică a profilului nostru psihologic”

Daniel David este rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și președintele Asociației Psihologilor din România

„În România, polarizarea nu apare numai pe vaccin. Apare pe foarte multe componente psihoculturale. Este o caracteristică a profilului nostru psihologic, avem tendința să ne polarizăm pe diverse teme, rareori avem nuanțe”, explică pentru Libertatea prof. univ. dr. Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și președintele Asociației Psihologilor din România.

„De obicei, nuanțele vin cu un nivel crescut de educație”, adaugă David.

Polarizarea aduce cu sine agresivitate. „Nu ajungem în situația în care avem păreri diferite, dar ne respectăm unii pe alții. Polarizarea înseamnă că avem păreri diferite și fiecare încearcă să îl anihileze pe celălalt, cu ideea lui cu tot”.

Rectorul oferă un alt exemplu de gândire în alb și negru, fără nuanțe. „Gândiți-vă la atitudinea românilor față de ei. Sunt oameni care spun că românii sunt extraordinari, deosebiți, au inventat cultura Europei și nimeni nu se compară cu ei. Și e o altă categorie care spune tot ce e românesc e prost, e fără valoare, nu suntem capabili de nimic”.

„Un act de curaj”

„Pentru mine, eroul zilei este domnul acela antivaccinist care, ajuns pe patul de spital, a încurajat vaccinarea și a mulțumit medicilor”, a scris Ana Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie și infrastructura la Expert Forum, pe pagina ei de Facebook.

Contactată de Libertatea, aceasta explică de ce i s-a părut important mesajul bărbatului din Zalău. 

„Mi se pare un act de mare curaj. Ți-ai dat seama că nu e adevărat lucrul în care ai crezut cu toată convingerea și ai curajul să spui asta public. Nu cred că sunt atât de mulți oameni care au curajul ăsta. „Din păcate, a fost linșat din toate părțile”, spune Ana Otilia Nuțu.

Sunt mulți oameni care, cu toată onestitatea, au crezut în toate dezinformările care au circulat la noi și nu au fost controlate de niciun fel. Acum chiar cred că ar trebui construite punți între oameni. 

Ana Otilia Nuțu:

În România, oamenii își recunosc foarte rar greșelile, crede și Daniel David. Mai ales, politicienii. 

„Nu îi învață nimeni că este omenește a-ți recunoaște greșelile, a încerca să ți le corectezi și să îți asumi responsabilitatea. Asta te va face și mai iubit de oameni, și o să îi facă pe oameni să aibă încredere în autorități și în tine”, spune rectorul.

Cum se poate îmbunătăți campania de vaccinare?

Autoritățile ar trebui să se consulte cu psihologi și sociologi, ca să învețe cum să se exprime, astfel încât oamenii să aibă mai mare încredere în acestea, explică Daniel David. 

„Reactanța psihologică apare atunci când omul are impresia că vrei să îi iei liberul arbitru. Atunci, și dacă ar fi lucruri bune pentru el, dacă nu are sentimentul libertății, se opune”. 

Urmărește-ne pe Google News