„Abia dacă am dormit în ultimele 10 zile”, a spus Anna Filatova, care a venit la Liov din Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, situat în apropierea graniței de est cu Rusia. Femeia a sosit împreună cu cele două fiice ale sale.

Alte sute de oameni s-au adăpostit de zăpadă în curtea gării din Liov, stând la coadă pentru a primi mâncarea și băuturile calde servite de voluntari.

Multe femei plângeau, iar copiii lor obosiți stăteau în tăcere lângă ele. Altele și-au luat pisicile cu ele, în coșuri, sau trăgeau câinii tremurând în lesă.

Cea mai lungă coadă a fost pentru autobuzele gratuite care duc în Polonia vecină femei, copii și bărbați în vârstă din Ucraina. Bărbaților care au vârsta necesară pentru a putea lupta nu le este permis să părăsească țara.

Alte femei s-au înghesuit cu copiii lor printr-un tunel aglomerat care ducea către un peron de unde patru sau cinci trenuri pleacă zilnic spre Polonia. Dar nu aveau voie să aducă la bord bagaje mari.

Un tren care transporta soldați, pe care Reuters a primit ordin să nu-l fotografieze, a pornit în direcția opusă.

Coridoarele de evacuare

Rusia a anunțat că unitățile sale au deschis coridoare umanitare pentru a permite evacuarea civililor din orașele Mariupol și Volnovakha din estul Ucrainei, încercuite de trupele sale.

Dar oficialii din Mariupol spun că Moscova nu respectă pe deplin această încetarea limitată a focului, iar Comitetul Internațional al Crucii Roșii a precizat că înțelege că evacuările nu vor începe sâmbătă.

Filatova a spus că Harkovul a fost bombardat și atacat în mod constant din 24 februarie, când a început invazia rusă.

Fiicele ei – Margarita, de 18 ani, și Lilly, de 4 ani – încă tresăreau la orice zgomot puternic. Soțul femeii rămăsese în urmă să lupte.

Anna Filatova a precizat că zona ei a rămas fără curent electric și conexiune la telefoanie mobilă și că în fața magazinelor alimentare erau cozi uriașe.

Filatova și fiicele ei aveau doar câte un rucsac și o geantă mică de plastic, cu gustări, iar ochii femeii s-au umplut de lacrimi pe măsura ce vorbea despre lucrurile pe care lăsaseră în urmă.

Dar era și sfidătoare. „Rușii au crezut că Harkov îi va primi. Dar noi îi urâm. Îl urâm pe Putin”, a spus Filatova.

Femeia plănuia să se odihnească puțin în Liov înainte de a pleca în Polonia și, în cele din urmă, în Elveția, unde poate locui la rude.

O altă femeie, Nina Myronenko, stătea pe peronul 3 al gării cu lacrimi curgându-i pe față. „Cunoașteți vreun voluntar aici care să mă poată ajuta?”, i-a întrebat ea pe trecători, strângându-și în brațe fiul, Timofiy.

Centrala nucleară

Nina Myronenko a sosit de la Zaporizhzhia, un oraș situat pe râul Nipru, unde vineri trupele ruse au atacat cea mai mare centrală nucleară a Ucrainei, un centru de antrenament luând foc.

Incendiul a fost stins, dar temerile privind un incident nuclear au provocat panică.

Myronenko urcase într-un tren cu Timofiy și cu două trollere cu diverse bunuri. „Nu poți lua multe bagaje, pentru că atunci ocupi locul altei persoane”, a spus ea.

În timpul nopții, s-au tras focuri de armă în apropierea șinei și luminile trenului s-au stins, a povestit femeia. Pasagerilor li s-a spus să-și închidă telefoanele.

Nina Myronenko nu trebuia să facă acest lucru. În graba ei de a pleca de acasă, își uitase telefonul mobil, ceea ce îi îngreuna eforturile de a-și contacta familia și de a obține ajutor.

Femeia mai povestit că fratele ei, un voluntar din trupele de apărare, a fost rănit de schije în timpul unui atac rusesc. Soțul ei rămăsese și el în Zaporizhzhia pentru a lupta. „Dacă toată lumea pleacă, cine va proteja Ucraina?”, a spus femeia, în timp ce plângea.

Dasha Murzhy tocmai sosise de la Odesa, un oraș-port la Marea Neagră, cu cei doi băieți ai ei. Obosită și dezordonată, ea și-a tras înapoi un fiu de pe marginea platformei, apoi l-a cocoțat pe celălalt pe valiză.

Murzhy zâmbea, dar nu pentru că era fericită. „Am copii, așa că nu am voie să plâng. Trebuie să fiu optimistă pentru ei”, a mărturisit Dasha.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia.

 
 

Urmărește-ne pe Google News