„Astăzi, la această oră, avem suspendate 22 de unităţi de învăţământ. În ele învaţă 10.269 de elevi, adică 20% dintre elevii din Timişoara. Sunt în online, din cauza situaţiei agentului termic. Sunt semnale că săptămâna viitoare vom mai adăuga pe listă alte unităţi mari şi vom ajunge la peste 30%”, a declarat Cosmin Hogea.
Din cauza datoriilor pe care le are la furnizori şi din cauză că nu are stoc de cărbune, compania de termoficare din Timişoara, Colterm, furnizează agent termic la temperaturi scăzute. Astfel, abonaţii, printre care şcoli şi spitale, au temperaturi de 10-15 grade Celsius în interior.
În condițiile în care România se află pe un vârf de infecții cu coronavirus, autoritățile subliniază că părinții se tem să lase copii la școală în actualele condiții.
Avem şi situaţia legată de pandemie, amândouă se suprapun şi creează o panică în rândul părinţilor, care sunt speriaţi că se infectează mai uşor, că se aerisesc sălile de clasă şi răcesc la şcoală copiii din cauza frigului din clase. Am analizat situaţia şi căutăm o soluţie de a suspenda activitatea, dacă se impune, la toate şcolile din Timişoara. În şcolile unde nu sunt suspendate cursurile, se evită aerisirea sălilor de clasă şi este un factor care duce la modificarea cazurilor de COVID în rândul elevilor.
Cosmin Hogea:
Reprezentanţii administraţiei locale fac apel la Guvern să sprijine termoficarea din Timişoara şi spun că este nevoie de 50 milioane de lei pentru a trece această iarnă.
Colterm are datorii de aproape 300 de milioane de lei către ANAF, bănci şi furnizorii de combustibil. În plus, are de achitat o amendă de 21 de milioane de euro pentru că nu a cumpărat la timp certificatele verzi. Guvernul a alocat săptămâna trecută încă un ajutor financiar pentru Primăria Timişoara, ca să sprijine sistemul de încălzire.
Foto: Dumitru Angelescu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro